Faktury přes internet budou jednodušší, plánuje EU

M. Diviš a P. Skelhorn, PricewaterhouseCoopers
14. 5. 2010 8:45
Nová pravidla mají platit od ledna 2013

Praha - Zvýšit používání elektronické fakturace a snížit administrativní zátěž podniků - to je hlavní cíl nové směrnice týkající se elektronické fakturace, jejíž znění schválila Evropská unie. V účinnost by měla vstoupit 1. ledna 2013. Navrhovanou směrnici teď posoudí Evropský parlament.

Návrh směrnice ruší řadu omezení nezbytných pro splnění zákonných podmínek pro elektronickou fakturaci a zavádí princip rovnosti mezi papírovou a elektronickou fakturou.

Nová pravidla budou vyžadovat, aby příjemce faktury souhlasil s používáním elektronické fakturace. Současně musí být  od okamžiku vystavení až do konce období pro uchovávání daňových dokladů zachována autenticita, integrita a čitelnost elektronické faktury. Pro splnění tohoto požadavku budou dostačující správně nastavené běžné kontrolní procesy.

Směrnice již neukládá povinnost používat některou z technologií určených pro elektronickou fakturaci. Uvádí dva příklady technologií, které mohou být pro tento účel použity,  a to zaručený elektronický podpis založený na kvalifikovaném certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb nebo elektronická výměna informací (EDI).

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňové ráje najdete i v Česku. Stejně jako pekla
Nová povinnost pro firmy? Daňové přiznání jedině online
Téměř polovinu datových schránek zatím nikdo nevybírá
 

Právě se děje

Další zprávy