Exekutoři se bojí o zakázky, chtějí chránit před dravci

Petr Kučera Petr Kučera
17. 5. 2010 19:05
Ať každý působí jen ve svém regionu, navrhuje šéfka Exekutorské komory
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Menší firmy postupně ztrácejí tržní podíl, požírají je velké řetězce. Podobná situace, jakou poznala už řada živnostníků hlavně v maloobchodě, teď nastává u exekutorů.

Celostátní sněm Exekutorské komory bude 10. června rozhodovat o zásadní změně v místní působnosti. Zatímco nyní platí, že každý z téměř 130 exekutorů v Česku může vymáhat dluhy nezávisle na svém sídle, nově by měli být omezeni jen na dlužníky ze "svého" okresu.

Zavedením takzvaného principu teritoriality se menší exekutoři chtějí bránit postupné "monopolizaci trhu" několika největšími kancelářemi svých kolegů.

Ochrana méně schopných, nebo logický krok?

Pro omezení celostátní působnosti je prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková, která před rokem v čele stavovského sdružení vystřídala kontroverzního Juraje Podkonického.

Mimochodem právě Podkonický údajně ovládá nejméně čtvrtinu českého "trhu", společně s dalšími čtyřmi největšími kancelářemi kolem poloviny. O zbytek zakázek se pak dělí kolem 120 dalších exekutorů. Podle neoficiálních informací odvolali Podkonického vloni z funkce i proto, že jim přetahoval zakázky.

Většina exekutorů má řádově tisíce zakázek ročně, největší pětka však desítky tisíc. A naopak ti nejmenší jen stovky ročně.

Podle Tvrdkové je princip teritoriality spravedlivější a úspornější. Mimo jiné má snížit náklady placené dlužníky. Pokud by exekutor nejezdil za dlužníkem přes celou republiku, nemohl by si mimo jiné účtovat tak vysoké cestovní výdaje. Dlužník by také snadněji než dosud mohl s exekutorem komunikovat, například využít práva nahlížení do spisů.

Další výhodou bude podle Tvrdkové také větší přehlednost. Dosud totiž může na jednoho dlužníka provádět exekuce neomezeně mnoho různých kanceláří, přičemž reálnou šanci na zpeněžení zabaveného majetku má mnohdy stejně jen jeden. Dlužníci přitom musí komunikovat se všemi. Projde-li omezení místní působnosti, sbíhaly by se všechny informace ohledně stejného dlužníka u jediného exekutora.

Tvrdková chce také narušit dosavadní "přátelské" vazby některých velkých věřitelů nebo jejich právních zástupců s několika velkými exekutorskými kancelářemi.

Banky a další velcí věřitelé jsou proti

Proti zavedení teritoriality jsou pochopitelně nejen největší exekutorské kanceláře, ale také velcí věřitelé, jako například banky.

Obávají se, že by jim výrazně vzrostly náklady. Zatímco nyní předávají své pohledávky jednomu nebo několika málo exekutorům, nově by velcí věřitelé museli spolupracovat se zhruba 130 kancelářemi. Navíc nezávisle na jejich kvalitě.

"Rapidně by nám narostla administrativa. Nyní spolupracujeme pouze se sedmi exekutorskými úřady, které se díky svojí kvalitě za roky spolupráce nejvíce osvědčily," říká například mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

"Na návrhu teritoriality nenacházím nic pozitivního. Exekutoři by totiž měli své jisté a nemuseli by už klientům dokazovat, že dělají svoji práci dobře. Jediný, kdo by na tom vydělal, by byl nepoctivý dlužník. Většina exekutorských úřadů navíc nevykonává mobiliární exekuce, natož že by dokázaly ukrývajícího se dlužníka vypátrat," vysvětluje Jonas Hasselrot z GE Money Bank.

"Mezi jednotlivými exekutorskými úřady jsou jak kapacitní, tak výkonnostní rozdíly," souhlasí také Martin Malý, mluvčí "splátkové" společnosti Cetelem, a varuje před vytvořením regionálních monopolů.

Proti omezení působnosti exekutorů na jednotlivé okresy jsou třeba také Česká spořitelna či Komerční banka.

Různé názory mají pochopitelně také advokáti. Ti "největší" jsou spíše na straně bank, zatímco někteří řadoví advokáti v regionech, zastupující mnohdy spíše dlužníky než věřitele, by změnu uvítali.

Proti změně je i zřejmě mediálně nejznámější český advokát Tomáš Sokol. "Mezi jednotlivými exekutorskými úřady panují propastné rozdíly. Za návrhem teritoriality vidím snahu některých úřadů o prostou záchranu jejich živobytí. Pokud by změna prošla, měly by od státu zajištěn trvalý přísun pohledávek, bez jakékoliv snahy. Měly by to pak velmi jednoduché," říká Sokol.

Rozhodne červnový sněm

Prezidentka komory Jana Tvrdková na základě interního průzkumu věří, že drtivá většina exekutorů její návrh podporuje.

Na výhrady k omezování tržního prostředí reaguje názorem, že činnost exekutorů má být především službou, nikoliv neomezeným byznysem se snahou ovládnout většinu trhu.

I kdyby celostátní sněm 10. června s návrhem teritoriality souhlasil, rozhodující slovo bude mít nové vedení ministerstva spravedlnosti. Pokud se totiž exekutoři neobrátí přímo na některého z vlivných poslanců, může prakticky jedině ministerstvo prosadit potřebnou změnu zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy