Jak rozmnožit miliony? Otestovali jsme nabídku bank

Petr Kučera Petr Kučera
28. 4. 2010 14:20
Firma chce výhodně uložit volných pět milionů tak, aby je v případě potřeby mohla snadno vybrat
Foto: Ludvík Hradilek

Co nabídne banka středně velké firmě, která chce bezpečně uložit pět či deset milionů korun tak, aby je měla v případě potřeby snadno k dispozici a současně aby jí do té doby i něco vydělaly?

Analytická společnost Scott & Rose exkluzivně pro Aktuálně.cz otestovala, jestli lze od bank čekat výhodnější individuální nabídku, nebo "jen" odkaz na standardní úrokové sazby zveřejněné na webu.

Zájemkyně o uložení peněz se v posledním březnovém týdnu vydala do bank s vizitkou asistentky obchodního ředitele reálné společnosti s ročním obratem mezi 100 až 150 miliony korun.

Z pověření nadřízeného se zajímala o dvě možnosti: Jak uložit pět milionů korun tak, aby si je firma mohla kdykoliv opět vybrat, případně jak uložit deset milionů na krátkodobý (1-3 měsíční) termínovaný vklad nebo obdobný produkt.

Pokud asistentka dostala při mystery shoppingu individuální nabídku, další obchodní místa již nenavštívila. Jestliže ji nedostala, pokračovala s výzkumem ještě na jiném obchodním místě.

Pět milionů s možností okamžitého výběru

Pro uložení pěti milionů na spořicí účet s možností okamžitého výběru nenabídla žádná z testovaných bank individuální sazbu. Nejblíže byla GE Money Bank, která nabídla schůzku s komerčním bankéřem kvůli odhadu sazby.

Některé banky však tento produkt pro uvedený segment nemají v nabídce.

Deset milionů na jeden nebo tři měsíce

Ohledně uložení deseti milionů na termínovaný vklad (na jeden či tři měsíce) nabídly individuální úrokovou sazbu UniCredit Bank, Raiffeisenbank a zejména Volksbank, jejíž podmínky byly nejvýhodnější.

Zajímavý individuální přístup zvolila také Česká spořitelna, která nabídku poslala mailem. Stejným způsobem slíbil zaslat nabídku i bankéř ČSOB, asistentka ji však poté neobdržela.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Banky potichu snížily sazby spořicích účtů. Vyplatí se?
Která banka je nejvstřícnější? Známe výsledky
Kolik teď zaplatíte za hypotéku? Přehled sazeb a slev
 

Právě se děje

Další zprávy