Janota zatlačí na banky, aby víc půjčovaly podnikatelům

Petr Kučera Petr Kučera, pek
28. 1. 2010 17:51
Problémem nejsou úvěry, ale nedostatek zakázek, odpovídají banky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministr financí Eduard Janota se chce sejít se šéfy největších bank v České republice kvůli údajně nedostatečné ochotě úvěrovat tuzemské podniky. Reaguje tak na stížnosti zaměstnavatelů i odborů, které dostal na jednání tripartity.

"Pokusím se setkat se šéfy největších bank a slyšet jejich reakci," řekl dnes Janota. Uvědomuje si přitom, že stát má při jednání s bankami malý manévrovací prostor - i proto, že velké finanční ústavy jsou dceřinými společnostmi zahraničních bank.

Janotovu snahu vzápětí přivítala Hospodářská komora České republiky. Nezávisle na ní však v únoru sama zahájí "nové kolo individuálních jednání s jednotlivými bankami o možnostech zlepšení přístupu především malých a středních podnikatelů k provozním úvěrům".

Malé a střední podniky v ohrožení

"Zatímco na začátku finanční krize banky provedly selekci příjemců úvěrů podle oboru činnosti, v současné době jde o velikost firmy. Omezení tak dopadá především na malé a střední firmy. Právě tyto podniky jsou tak nuceny zcela vyčerpat své provozní rezervy," upřesnil prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Komora tak naváže na loňská setkání s bankami u kulatého stolu, které však neskončilo výraznějším výsledkem. "Jsme i nadále připraveni podnikatelům půjčovat. Ale jen na smysluplné projekty a pro dobré klienty," řekl tehdy prezident České bankovní asociace Jiří Kunert. "Dostáváme se do normálu, kdy banky začínají do svých úvěrů zahrnovat skutečnou cenu likvidity a rizika. Krize má i svá pozitiva - přivádí lidi opět na zem a probouzí k tomu, aby se chovali tak, jak mají," dodal Kunert.

Úspěšnější byla Hospodářská komora při jednáních s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Ta v únoru 2009 uvolnila 1,65 miliardy korun na záruky na investiční úvěry za zhruba sedm miliard a na provozní úvěry ve výši až šest miliard korun.

Úroky klesly, počet úvěrů také

"Přístup bank k poskytování půjček musí v první řadě odrážet skutečnost, že hospodaří s cizími prostředky, především pak penězi svých vkladatelů," reagoval na Janotův záměr náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Dodává, že bankéři se s ministrem rádi setkají.

"Nicméně samotné firmy neoznačují za svůj primární problém nedostatek úvěrů, ale zakázek. Podle aktuálních průzkumů ČSÚ vidí finanční problémy jako hlavní bariéru růstu méně než 10 procent podniků," upřesnil Matoušek.

Zástupci bank odkazují i na statistiky, podle nichž od počátku roku 2009 došlo u nových úvěrů firmám k poklesu úrokových sazeb, a to zhruba o dvacet procent (přibližně jeden procentní bod).

"Celkový objem těchto nových úvěrů sice za prvních 11 měsíců roku 2009 poklesl o 7,2 procent, uvážíme-li však, že ve stejném období poklesl objem průmyslové produkce o 14 procent, jde o mimořádně příznivé číslo," dodává Matoušek.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Firmám dál ubývají zakázky, zato přibývá korupce
Dlužníkům se zpoždění prodraží. EU chystá bič i na stát
Levnější restaurace a služby? Nižší DPH je opět ve hře
Program Start pomůže malým podnikatelům k úvěru
 

Právě se děje

Další zprávy