Téměř polovinu datových schránek zatím nikdo nevybírá

Petr Kučera Petr Kučera
8. 4. 2010 17:15
Systémem jde 90 tisíc zpráv denně. O doplňkovou službu posílání faktur však není zájem

Praha - Do více než 160 tisíc aktivovaných datových schránek se ještě dosud nikdo nepřihlásil. Jde o 45 procent z celkového množství schránek. Vyplývá to z nejnovější statistiky České pošty, která systém provozuje.

"Velký podíl tvoří takzvané mrtvé firmy, jejichž počet odhadujeme na 110 tisíc," řekla online deníku Aktuálně.cz mluvčí pošty Marta Selicharová. Tyto firmy mají sice stále zápis v obchodním rejstříku, z kterého Česká pošta při zřizování schránek vycházela, ale fakticky již neexistují.

"Ve skutečnosti je tedy pouze zhruba 15 procent datových schránek, do kterých se nikdo nepřihlásil," odhaduje Selicharová.

Dobrovolně si schránku pořídilo přes 21 tisíc lidí

Do datových schránek je nyní zasíláno v průměru kolem 90 tisíc zpráv denně. Od začátku loňského listopadu, kdy začal ostrý provoz systému, prošlo systémem téměř 8,85 milionu zpráv. Z toho necelých 367 tisíc bylo doručeno fikcí, tedy bez potvrzení o přečtení v desetidenní lhůtě.

Ke konci prvního čtvrtletí zprovoznila pošta celkem 379 439 datových schránek. Z toho přes 350 tisíc vlastní právnické osoby a dalších 7666 orgány veřejné moci. Podnikající fyzické osoby, pro něž je zřízení schránky dobrovolné, mají aktivováno 7098 schránek, ostatní fyzické osoby pak 14 221.

O posílání faktur není zájem

Minimální zájem ze strany firem je zatím o doplňkovou službu s názvem Poštovní datová zpráva, kterou pošta nabídla od letošního 1. ledna. Jejím prostřednictvím mohou firmy zasílat faktury a obdobné výzvy k zaplacení.

"Ke konci prvního čtvrtletí bylo registrováno 289 klientů, kteří o službu požádali. Celkem bylo odesláno 40 poštovních datových zpráv," odpověděla Selicharová na dotaz Aktuálně.cz.

Posílání faktury přes datové schránky přijde na zhruba 15 korun bez DPH - je tedy sice levnější než doporučený dopis, ale dražší než běžný dopis. Odesílatelé navíc musí platit měsíční paušál od 20 do 50 korun podle počtu odeslaných zpráv. Oproti klasickému mailu je však výhodou tohoto způsobu posílání faktur jistota, že adresátovi skutečně došla.

Od 1. července letošního roku se doplňková služba rozšíří o možnost komunikace mezi datovými schránkami fyzických osob, podnikajících fyzických osob a  právnických osob bez omezení obsahu zprávy, tedy nejen na faktury a podobné výzvy k zaplacení.

Čtěte více o e-Governmentu:
Úřadovat po internetu se bude, ale nejmíň o rok později
Registr nemovitostí dodá Ness. Stejně jako na Slovensku
Konec nepřehledných zákonů? Nejdříve v roce 2013
 

Právě se děje

Další zprávy