Absurditou roku jsou požadavky na vybavení ordinace

Petr Kučera Petr Kučera, pek
22. 10. 2009 13:35
Těsně druhá skončila nutnost chodit na úřady s dokumenty, které si může sám obstarat

Praha - Povinnost, aby v každé ordinaci fyzioterapeutů byly dvě nášlapné váhy, velké zrcadlo a lednice, zvítězila ve třetím ročníku ankety Absurdita roku. Výsledky oznámila pořádající agentura Bison & Rose.

Náměty na Absurditu roku mohl poslat kdokoliv, do finále jich bylo nominováno sedm. Pro "vybavení ordinace" pak hlasovalo téměř 24 procent ze zhruba tří tisíc účastníků ankety.

Těsně druhá skončila další povinnost - přijít na Správu sociálního zabezpečení s výpisem z obchodního rejstříku, který dosvědčuje existenci firmy. Ten by si přitom mohl úřad sám získat. Navíc zve podnikatele na kontrolu právě proto, že firma existuje.

Třetí místo pak patří byrokracii kolem zřízení čističky odpadních vod. Majitelé rodinných domů nebo menších firem totiž musí splnit stejné požadavky jako největší společnosti. "Takže například na toaletu, kterou budou využívat například jen tři lidé, si kvůli čekání na všechna povolení zajdete nejdříve za sedm měsíců," vyplývá z odůvodnění nominace.

"Vítězem" loňského ročníku Absurdity roku se stala povinnost nakládat s vytěženou zeminou jako s odpadem - i když byla ekologicky nezávadná, přinášela administrativní povinnosti. O zrušení tohoto opatření jsme na Aktuálně.cz informovali už letos v lednu. Pro některé firmy odpadla i povinnost vést knihu jízd, která vloni skončila na druhém místě.

O rok dříve "vyhrála" povinnost podnikatele nahlásit tři dny dopředu živnostenskému úřadu v místě, kde má umístěnou trvalou provozovnu, záměr otevřít si na výstavě prezentační stánek nebo jet se svým zbožím na pouť. Díky novele živnostenského zákona už tato povinnost neexistuje.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Zrušení knihy jízd? Pro plátce DPH předčasná radost
Absurdita roku se mírní, Bursík mění skládkování zeminy
Překvapení v balíčku: Podnikatelé zaplatí nižší daně
Většina firem porušuje zákon, nezveřejňuje své výsledky
 

Právě se děje

Další zprávy