Nejatraktivnější pro investory? Praha a Mladá Boleslav

Ekonomika Ekonomika, Red eko
21. 9. 2009 12:45
Žebříček měst podle expertů Vysoké školy ekonomické
Foto: Škoda auto

Praha - Investičně nejvíce atraktivním městem v České republice je podle očekávání Praha. Na druhém místě skončila Mladá Boleslav, třetí je Brno. Vyplývá to ze žebříčku, sestaveného experty z Vysoké školy ekonomické. Dnes jej zveřejnila společnost MasterCard a sdružení Czech Top 100.

"Investiční atraktivnost Prahy se projevuje v nízké úrovni nezaměstnanosti nebo vysokém průměrném výdělku v podnikatelském sektoru. Velmi dobře si stojí také v oblasti zahraničních investic, což se projevuje vysokým podílem reinvestovaného zisku.

Druhá Mladá Boleslav je zároveň investičně nejatraktivnějším městem ze všech nekrajských měst. "Město je spojeno s firmou Škoda Auto, díky čemuž může být atraktivní především pro investory navázané na automobilový průmysl. Vzhledem k přírůstku obyvatel může být město zajímavé také pro investory v oblasti služeb," říká Pavel Javorský, ředitel kanceláře MasterCard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Třetí Brno je podle studie atraktivní pro investory díky své poloze a tradici průmyslového města. Postupně se zde rozvíjí spolupráce podnikatelské sféry a vysokých škol, která přispívá k atraktivitě města pro zahraniční i české investory. 

Na čtvrtém místě skončila Plzeň, profitující zejména ze své výhodné geografické polohy v centru Evropy, vynikajícího silničního spojení s hlavním městem Prahou i sousedním Německem. "Důležitá je také průmyslová tradice a technicky kvalifikovaná pracovní síla," vysvětluje rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls.


Foto: Škoda auto
Čtěte také:
Kdo ve velkém nakupuje i v krizi? Katar, Libye, Čína
Do Česka jde méně investic, zato ale více investorů
Většina firem porušuje zákon, nezveřejňuje své výsledky
 

Právě se děje

Další zprávy