Sleva na sociálním pojištění: Sotva začala, už končí?

Petr Kučera Petr Kučera, pek
18. 9. 2009 9:20
Zástupci zaměstnavatelů i odboráři souhlasí s Janotovým návrhem
Foto: Aktuálně.cz

Sleva na sociálním pojištění

  • Zaměstnavatelé mohou uplatnit slevu na pojistném na sociální zabezpečení za každého zaměstnance, jehož mzda nepřesahuje 1,15násobek průměrné mzdy (nyní tedy do 27 100 korun).
  • Cílem slevy je udržení pracovních míst během krize, konkrétně snížení personálních nákladů na nejhůře placené zaměstnance. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí by tyto slevy mohly pomoci udržet až 70 tisíc pracovních míst.
  • Novinka funguje na principu "čím nižší mzda, tím vyšší sleva". Výše slevy činí 3,3 procenta z rozdílu mezi 1,15násobkem průměrné mzdy a vyměřovacím základem zaměstnance, nejvýše však 25 procent vyměřovacího základu. Nejvyšší možná sleva tak dosáhne zhruba 630 korun měsíčně.
  • Poprvé lze slevu uplatnit ve mzdách za srpen. Firmy ji mohou využít i zpětně za leden až červenec.

Praha - Právě v těchto dnech mohou zaměstnavatelé poprvé využít slevu na sociálním pojištění. Jde o jednu z protikrizových úlev, navržených ještě koaliční vládou Mirka Topolánka. Sleva má platit dočasně, jen do konce roku 2010. Jenže s velkou pravděpodobností nakonec skončí o rok dříve.

S návrhem předčasně zrušit tuto úlevu přišel ministr financí Eduard Janota ve snaze snížit schodek státního rozpočtu pro příští rok. Stát by tím ušetřil téměř 18 miliard korun.

A zdá se, že toto úsporné opatření by - na rozdíl od mnoha jiných - mohlo projít. S Janotovým návrhem totiž na čtvrtečním jednání tripartity souhlasili zástupci zaměstnavatelů i odborů. Konkrétně Svaz průmyslu a dopravy, Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů, Českomoravská konfederace odborových svazů a Asociace samostatných odborů.

Zaměstnavatelé podpořili také zvýšení maximálního vyměřovacího základu pro pojistné pro rok 2010 ze 48 násobku na 72 násobek průměrné mzdy. To by do státní pokladny mělo přinést čtyři miliardy korun.

"Považujeme za nutné, aby deficit na rok 2010 byl nejvýše 160 miliard. V tomto úsilí má vláda premiéra Jana Fischera naši podporu," vysvětluje vstřícný krok viceprezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák.

S nemocenskou nehýbat

Zaměstnavatelské svazy naopak nesouhlasí s navrhovanými změnami v nemocenském pojištění. Ministr Janota chce v rámci úsporných opatření prodloužit dobu, kdy náhradu mzdy během nemoci platí zaměstnavatelé, z dosavadních dvou na tři týdny. Nemocenskou od státu by tedy podle něj lidé dostávali až od třetího týdne nemoci. Janota zároveň navrhuje zachovat pro příští rok dosavadní sazbu odvodů na nemocenské pojištění, která měla původně klesnout.

„Úspory na straně výdajů by se neměly dotknout ani výzkumu a vývoje, vzdělávání, dopravní infrastruktury a kofinancování strukturálních fondů," dodává Hanák.

 

Právě se děje

Další zprávy