Datové schránky zatím trpí dětskými nemocemi

Jan Němec, Profit.cz
16. 8. 2009 9:55
Uživatelé datových schránek se musí připravit na několik komplikací.

Praha - Hned v počátku fungování se systém datových schránek potýká s několika nepříjemnostmi. První z nich se vyskytla už na začátku července, tedy při startu ostrého provozu. Systém byl po dva první červencové víkendy nefunkční kvůli odstávce.

Vedle toho si uživatelé stěžovali na nutnost nainstalovat do počítače program 602XML Filler, bez nějž je schránka nepřístupná, nebo na bezpečnostní hlášku při vstupu na web www.mojedatovaschranka.cz.

Zřízení schránky za několik minut

Po prvotním „návalu" na začátku července, kdy si o zřízení datové schránky žádaly stovky zájemců, se v současnosti situace uklidnila a vyřizování probíhá velmi rychle.

Čtěte více:
Datovou schránku si zatím aktivoval jen zlomek firem

Nejjednodušší cestou se jeví osobní podání žádosti na kterémkoliv Czech Pointu. Není k němu potřeba ani elektronický podpis, ani úřední ověření vlastnoručního podpisu na papírovém formuláři jako v případě odeslání žádosti na ministerstvo vnitra. Postačí vzít si s sebou občanský průkaz.

Na internetovou kavárnu zapomeňte

Šťastný majitel přístupových údajů k nové datové schránce se musí ještě před přihlášením přes webové rozhraní připravit na určité komplikace.

Především je potřeba do internetového prohlížeče nainstalovat doplněk 602XML Filler, bez něhož není možné vytvářet ani číst datové zprávy. Při vstupu na web www.mojedatovaschranka.cz prohlížeč instalaci tohoto doplňku sám nabídne. U většiny počítačů však zároveň varuje, že 602XML Filler může ohrozit bezpečnost počítače.

Vedle toho komplikuje i přístup do schránky z cizího počítače - tam totiž může být jakékoliv instalování podobných doplňků zakázáno.

Proč je web schránek nedůvěryhodný?

Ministerstvo vnitra vstupování do systému z neznámého počítače, třeba v internetové kavárně nebo veřejné knihovně, rozhodně nedoporučuje.

„Na veřejném počítači vedle instalace 602XML Filleru narazíte na další problémy. Pokud budete například využívat k ověření přístupu do schránky certifikát na externím zařízení (USB token, čipová karta aj.), bez instalace ovladačů tohoto zařízení se do datové schránky ani nepřihlásíte," upozorňuje Teresa Babková z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Používání certifikátů přitom ministerstvo důrazně doporučuje. Zabezpečení pouze pomocí hesla je totiž z bezpečnostního hlediska zejména kvůli možným phishingovým útokům nedostatečné.

Čtěte také:
Konec nepřehledných zákonů? Nejdříve v roce 2013

Jediným skutečně bezpečným způsobem, jak do systému vstoupit bez rizika i mimo kancelář či domácí počítač, je podle Babkové využití vlastního notebooku.

Pokud máte nainstalovaný 602XML Filler, dostanete se do datové schránky na webu www.mojedatovaschranka.cz. I zde však uživatele čeká nepříjemné překvapení. Internetový prohlížeč totiž znovu hlásí, že stránky mohou poškodit počítač. Jako nedůvěryhodný se web jeví prohlížeči kvůli nekompatibilnímu certifikátu, který se stará o zabezpečení komunikace se serverem.

I v tomto případě ministerstvo vnitra uživatele uklidňuje a doporučuje varování ignorovat. „Ministerstvo o tomto problému ví a pochopitelně jej řeší. Potíž tkví v tom, že certifikační autorita Post-Signum (respektive její kořenový certifikát) není zahrnuta ve standardní instalaci Windows. Tím pádem jsou certifikáty vydané touto certifikační autoritou považovány za nedůvěryhodné," vysvětluje Teresa Babková. Pro přístup na web i přes toto varování je proto potřeba přidat doménu www.mojedatovaschranka.cz do výjimek. Prohlížeč pak nebude nekompatibilitu certifikátu brát v úvahu.

Nezkrácenou verzi článku najdete na Profit.cz

 

Právě se děje

Další zprávy