Daňové ráje už prý tolik nelákají. Možná po volbách

Petr Kučera Petr Kučera, pek
15. 7. 2009 8:30
GRAFIKA: Přehled nejoblíbenějších daňových rájů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zájem českých firem o přesun sídla do takzvaných daňových rájů znatelně ochladl. Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí ze zemí považované za daňové ráje, vzrostl za letošní první pololetí o 154, zatímco v celém loňském roce jich bylo 740. Vyplývá to z databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (ČEKIA).

"Za poklesem zájmu stojí zřejmě finanční krize. Podnikatelé se spíše starají o přežití než o daňovou optimalizaci," říká analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová. Svou roli, i když zatím hlavně psychologickou, hraje i snaha Evropské unie a USA bojovat proti těmto rájům. K výraznějšímu úbytku oproti loňskému roku došlo u Britských Panenských Ostrovů ("odhlásilo" se osm procent firem z Česka) a Nizozemských Antil (sedm procent).

Agentura však očekává, že v druhé polovině roku - pokud se zlepší kondice české ekonomiky a k tomu navíc levice vyhraje předčasné parlamentní volby - se zájem firem o přesun do daňově přívětivějších destinací opět mírně zvýší.

Počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, tak ke konci prvního pololetí činil přinejmenším 9144. To představuje kolem tří procent ze všech společností působících v Česku. Petra Štěpánová ale upozorňuje, že jde jen o špičku ledovce. "Čerpáme totiž výhradně z veřejně dostupných zdrojů, které nezahrnují firmy založené v daňových rájích mnohdy pro účely fiktivního snižování daňového základu jiných, na první pohled nespřízněných firem," vysvětluje.

"Zmíněná čísla agentury ČEKIA reprezentují jen malou část této oblasti a proto ne zcela přesně postihují současné trendy," říká Viktor Hába ze společnosti Akont Trust Company, která se specializuje právě na takzvanou daňovou optimalizaci. "Za letošní první pololetí jsme nezaznamenali žádnou změnu v dlouhodobě rostoucím zájmu o naše služby. Právě naopak - v době krize hledají firmy další možnosti úspor," dodává. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Nad daňovými ráji Kožených a Krejčířů se smráká
Válku proti daňovým rájům povede v USA osm set agentů

Rozdílné hodnocení letošního roku je podle prý důsledkem toho, že ČEKIA čerpá údaje z českého rejstříku firem a analyzuje vývoj počtu českých společností vlastněných zahraničními subjekty. "Pokud je účelem zahraniční struktury společností řešení anonymity vlastnictví, ochrany majetku či daňová optimalizace, nelze tyto údaje v českém obchodním rejstříku najít," vysvětluje Hába.

K nejatraktivnějším daňovým rájům patří Nizozemí, Kypr, Lucembursko. "Nejde jen o nižší daně, ale také o skrytí vlastnictví a tím i ochranu majetku, stejně jako přívětivější podnikatelské prostředí nebo možnost neposkytovat o svých firmách a financích prakticky žádné informace," dodává Štěpánová.

V tabulce vás možná překvapí umístění USA. Spojené státy sice nejsou považovány za klasický daňový ráj, nicméně za splnění určitých podmínek tak fungují. K nejdůležitějším podmínkám patří, že firma nesmí být (spolu)vlastněna občanem USA, nesmí mít v USA žádné daňové povinnosti, nesmí obchodovat s tamními rezidenty, nesmí mít z USA žádný příjem a nesmí zaměstnávat občany USA.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňové ráje najdete i v Česku. Stejně jako pekla
Daňové paušály pro živnostníky se výrazně zvýší
Daňové odpisy pro podnikatele zrychlí, Senát souhlasí
 

Právě se děje

Další zprávy