Daňové paušály pro živnostníky se výrazně zvýší

Petr Kučera Petr Kučera, pek
14. 8. 2009 17:10
Změna má platit už pro letošní rok
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Další naděje pro živnostníky, že přežijí současnou ekonomickou krizi: Takzvané výdajové paušály se jim výrazně zvýší. Živnostníci je budou moci uplatnit už v daňovém přiznání za letošní rok. Fakticky tak zaplatí nižší daně. Příslušnou novelu dnes podepsal prezident republiky Václav Klaus.

Paušál u řemeslníků se zvýší ze současných 60 na 80 procent. U ostatních živnostníků se sjednotí na 60 procentech (včetně svobodných povolání, kde dosud činí 40 procent). U příjmů z nájemného zůstane paušál na dosavadních 30 procentech.

S návrhem na zvýšení dosavadních paušálů přišel poslanec ODS Michal Doktor. Kromě nižších daní by změna měla zjednodušit i samotnou administrativu spojenou s podnikáním. Díky zvýšení paušálů se totiž stane jejich uplatňování atraktivní i pro řadu živnostníků, kteří dosud vedli klasické účetnictví.

Podle Doktora sice stát přijde kvůli změně odhadem o 100 milionů korun, zároveň ale ušetří za případnou podporu zkrachovalých živnostníků či jejich zaměstnanců. Ministr financí Eduard Janota však s návrhem nesouhlasil, podle něj přijde stát o mnohem vyšší částku, přesahující dvě miliardy korun. Vedle stran bývalé vládní koalice však se zvýšením následně souhlasila i řada poslanců ČSSD a KSČM.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Byrokratickou knihu jízd nahradí paušální odpočet
Sleva na sociálním pojištění startuje, firmám se uleví
Firmy nechtějí platit DPH za práci pro dlužníky

Osoby samostatně výdělečně činné (klasičtí živnostníci, ale také třeba svobodná povolání nebo soukromí zemědělci) se už od roku 2005 můžou rozhodnout, jestli si povedou klasickou daňovou evidenci nebo účetnictví, nebo se rozhodnou pro paušály. V prvním případě si musejí shromažďovat všechny doklady o příjmech a výdajích a následně je zpracovávat. Druhá varianta - paušály - je mnohem jednodušší, protože tato administrativa odpadá a vychází se z fikce, že například daňově uznatelné náklady u řemeslníka tvoří 60 (nově 80) procent z příjmů. Paušály však můžou být nevýhodné pro podnikatele, kteří v daném roce měli ještě vyšší výdaje.

Povede-li vládu po volbách ČSSD, zřejmě se výdajové paušály opět výrazně sníží. Jeden z předvolebních bodů sociálních demokratů totiž slibuje omezení "slev" podnikatelům. Důvod? Stát podle ČSSD musí hradit škody, které způsobili někteří neodpovědní manažeři. "Ti, kdo v dobách prosperity hromadili zisky, se ve zlých časech solidárně dělí o ztráty s celou společností," vysvětlují sociální demokraté v programu.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte podrobnosti:
ČSSD v programu říká: Omezíme slevy podnikatelům
 

Právě se děje

Další zprávy