K založení s.r.o. má stačit koruna místo 200 000 Kč

Petr Kučera Petr Kučera
27. 4. 2009 17:39
Obchodní zákoník v dosavadní podobě skončí

Praha - Jediná koruna má od roku 2012 stačit na založení společnosti s ručením omezeným. Předpokládá to návrh nového zákona o obchodních korporacích, který má nahradit dosavadní obchodní zákoník. Návrh v pondělí schválila vláda, do sněmovny však půjde až po předčasných volbách.

Podle dosavadní úpravy musí společnost s ručením omezeným vytvořit základní kapitál alespoň 200 000 korun a ten do pěti let splatit. „Tím má být garantována ochrana věřitelů. Fakticky však obchodní zákoník společnost nenutil, aby takovouto hotovost udržovala nebo aby měla majetek v této hodnotě. Základní kapitál se tak změnil v pouhou účetní položku, která má pro ochranu věřitelů pramalý význam," vysvětluje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, proč snížení navrhl. Vzorem je podle něj například francouzská či německá úprava.

Zásadní změnu soukromého práva předložil ministr Jiří Pospíšil
Zásadní změnu soukromého práva předložil ministr Jiří Pospíšil | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pryč s formalitami

„Jde o sice viditelnou, ale prakticky bezvýznamnou změnu," říká Pospíšil.  Věřitelé společnosti by oproti dosavadnímu stavu neměli prodělat i díky novým ustanovením ohledně správy majetku a odpovědnosti jednatelů. „Společnost nebude smět poskytnout žádné plnění, pokud by si tím způsobila úpadek. Věřitelům se tak dostane bezpečnější ochrany, při které není spoléháno na fiktivní částku v účetnictví, ale stojí se na reálném stavu majetku společnosti," dodává.

Nejde o jediné zjednodušení, týkající se společností s ručením omezeným. Podle Pospíšila jsme dosud byli jednou z mála zemí v Evropské unii, kde pro ně platila podobně přísná pravidla jako pro akciové společnosti. „Výsledkem nebyla bezpečnější regulace, ale regulace zatěžující soukromý život, a navíc složitá," říká.

Cílem je co nejsnazší „život společnosti", zejména volnější možnost společníků nakládat se svými podíly a jejich určením. Pospíšil ujišťuje, že uvolnění není bezbřehé a nezmenší práva věřitelů či spotřebitelů.


Foto: Ondřej Besperát
Další aktuality pro podnikatele:
Daňové ráje najdete i v Česku. Stejně jako pekla
Máte podnikatelský nápad? Zkuste nové soutěže
Byrokratickou knihu jízd může nahradit paušální odpočet

Konec obchodního zákoníku

Nový zákon o obchodních korporacích (zvaný též obchodní zákon) má od začátku roku 2012 nahradit dosavadní obchodní zákoník. Zdaleka ale nejde jen o jiný název.

Zatímco stávající obchodní zákoník z roku 1991 je do značné míry samostatným kodexem existujícím vedle občanského zákoníku, nová koncepce má být přehlednější. Odpadne tak dosavadní dvojí úprava mnohdy stejných případů. Celá oblast se zpřehlední i díky tomu, že dosavadní obchodní zákoník byl mnohokrát novelizován a je slepencem, v němž se obtížně orientují i odborníci.

V novém systému ještě posílí význam občanského zákoníku. Také jeho návrh v pondělí vláda schválila. Oba předpisy půjdou do sněmovny v jednom „balíku", protože i účinnost změn musí přijít ke stejnému datu. ČSSD však má o reformě odlišnou představu, takže při změně vlády není původní termín - leden 2012 - příliš reálný.

Právě do občanského zákoníku se má podle Pospíšila přesunout řada oblastí upravených dosud obchodním zákoníkem. Stane se tak základní normou pro celou oblast soukromého práva včetně podnikání. Tím se například zjednoduší a sjednotí pravidla pro uzavírání nejrůznějších smluv či závazků obecně.

Nový zákon o obchodních korporacích pak samostatně upraví jen to, co je pro obchodní právo specifické, zejména fungování společností a družstev.


Foto: Ondřej Besperát
Další aktuality pro podnikatele:
Byrokratickou knihu jízd může nahradit paušální odpočet
Virtuální kanceláře: Stát přitvrdil proti přesunu sídel
Platit včas v krizi? To nedělá ani stát, tvrdí firmy

 

Právě se děje

Další zprávy