Byrokratickou knihu jízd může nahradit paušální odpočet

Petr Kučera Petr Kučera
23. 4. 2009 20:00
Ministr Říman navrhuje změnu dosavadní povinnosti
Foto: Aktuálně.cz

Více než rok avizovaný návrh na zjednodušení takzvané knihy jízd je konečně na světě. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) ve čtvrtek oznámil, že návrh dokončil a posílá jej do sněmovny. Kniha jízd patří mezi povinnosti, které podnikatelé nejvíce kritizují jako zbytečně byrokratické.

„Podnikatelé by tak už nemuseli vyplňovat knihu jízd a složitě evidovat, jaké cesty služebním autem byly pracovní a jaké soukromé. Sami navíc přiznávají, že knihu jízd často vyplňují s velkou časovou prodlevou a údaje v ní jsou pak nepřesné," říká Říman.

Návrh podá poslanec Zdeněk Prosek jako součást novely zákona o daních z příjmů, takže jej sněmovna může schválit ještě do předčasných voleb. Pochopitelně ale záleží hlavně na vůli poslanců.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím ubralo podnikatelům desetinu povinností. Toto praktické porovnání lze vidět v budově úřadu.
Ministerstvo průmyslu a obchodu zatím ubralo podnikatelům desetinu povinností. Toto praktické porovnání lze vidět v budově úřadu. | Foto: MPO

Paušál pět tisíc měsíčně

Jestliže návrh projde, budou moci podnikatelé místo složité evidence konkrétních jízd využít paušální odečet. Má se jednat o 5000 korun měsíčně, a to až na tři vozy (nezávisle na tom, zda jsou součástí obchodního majetku či zda jsou v nájmu). Tato alternativa se může vyplatit hlavně živnostníkům či malým a středním firmám. Když pro ně výhodná nebude, mohou zůstat u dosavadní knihy jízd.

Pro přesnost dodejme, že zákon o daních z příjmů nestanoví vedení knihy jízd jako povinnost pro každého podnikatele používajícího auto. „Pokud si však chce náklady za jízdy autem odečíst jako daňově uznatelné, musí vést jejich evidenci," upřesňuje Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

Hledá se Absurdita roku

Ministr Říman zároveň odstartoval další ročník ankety Absurdita roku, která probíhá v rámci soutěží Firma roku a Živnostník roku. Právě kniha jízd vloni v anketě obsadila druhé místo mezi zbytečně byrokratickými překážkami podnikání.

„Vítězem" loňského ročníku Absurdity roku se stala povinnost nakládat s vytěženou zeminou jako s odpadem - i když byla ekologicky nezávadná, přinášela administrativní povinnosti. O zrušení tohoto opatření jsme na Aktuálně.cz informovali už letos v lednu.


Úřední bitva
Úřední bitva | Foto: schkocr.cz
Více o snižování byrokracie:
Absurdita roku se mírní, Bursík mění skládkování zeminy
V potírání byrokracie vede Bursíkovo ministerstvo

O rok dříve „vyhrála" povinnost podnikatele nahlásit tři dny dopředu živnostenskému úřadu v místě, kde má umístěnou trvalou provozovnu, záměr otevřít si na výstavě prezentační stánek nebo jet se svým zbožím na pouť. Díky novele živnostenského zákona už tato povinnost neexistuje.

Tipy do ankety Absurdita roku, stejně jako kandidáty na Firmu a Živnostníka roku, můžete navrhovat prostřednictvím webu www.firmaroku.cz.


Foto: Ondřej Besperát
Další aktuality pro podnikatele:
Daňové ráje najdete i v Česku. Stejně jako pekla
Máte podnikatelský nápad? Zkuste nové soutěže
Víme, na co se letos zaměří kontroly ve firmách

 

Právě se děje

Další zprávy