Virtuální bitcoin: 1300 milionářů a 35 nešťastníků

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
1. 12. 2013 11:55
Jen na 1350 účtech z jedenácti milionů je alespoň tisíc bitcoinů
Foto: Reuters

Virtuální měna bitcoin patří mezi "investiční hity" současnosti, od začátku roku přidala zhruba 6400 procent své hodnoty - vystoupala ze 17 dolarů na kus na současných zhruba 1200 dolarů.

Na celém světě je teď 11,4 milionů kont s touto měnou. Jak ale upozorňuje list Frankfurter Allgemeine Zeitung, na téměř 95 procentech z nich - tedy 10,86 milionech - je přitom méně jak 0,001 bitcoinu. A jen na 1350 účtech je alespoň 1000 bitcoinů.

Majitelé stovky nejbohatších kont tak drží celou pětinu z celkově vydaných dvanácti milionů bitcoinů. Frankfurter Allgemeine Zeitung porovnává, že zhruba stejný podíl německých nejbohatších domácností drží „jen" 5,3 procenta majetku.

Tato data mimo jiné ukazují, že zbohatnout na bitcoinech není snadné, zvláště když pravý čas pro vstup do skutečně pohádkové investice pominul. Připomeňme také jedno základní investorské pravidlo: nevstupujte do investice, o které už informují i noviny.

Nejbohatší z majitelů kont vlastní 111 111 bitcoinů, což odpovídá zhruba 133 milionům dolarů (kolem 2,7 miliardy korun). Kdo je majitelem tohoto účtu, a tedy největším bitcoinovým magnátem, se neví. Známé je jen 34místné číslo konta, jehož majitel zůstává v anonymitě - tak jako většina lidí, kteří na bitcoinech zbohatli.

Zapomněli heslo?

Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná příběh jednoho z mála známých lidí, kteří na virtuální měně vydělali. Kristoffer Koch, mladý inženýr z Norska, nakoupil v roce 2009, kdy měna začínala, 5000 bitcoinů za celkem 27 dolarů. Koch se o bitcoinech dozvěděl, když psal závěrečnou práci na univerzitě.

Nákupem neznámé virtuální měny tehdy naštval přítelkyni, pro kterou to byly vyhozené peníze. Dnes je jasné, že šlo o Kochovu životní trefu.

Na svou investici totiž v průběhu let zapomněl. A když se stal z bitcoinů hit nejen pro IT nadšence, prodal během letošního roku pětinu ze svých bitcoinů a koupil si za ně třípokojový byt v Oslu. Přítelkyni mimochodem nezměnil, a oba se tak kromě nového bydlení mohou radovat i ze zbývajících 4000 bitcoinů, které nyní mají hodnotu zhruba 95 milionů korun.

Foto: Bitcoin.org

Německý deník píše, že na 35 ze sta nejbohatších kont jejich majitelé nesáhli od roku 2012. Existují podle něj dvě varianty, proč na konto tak dlouhou dobu nikdo nesáhnul. Buď na něj - tak jako Koch - majitel zapomněl, čemuž se při současných zprávách o raketovém růstu měny věří těžko. Anebo ztratil heslo. To by bylo přitom fatální, protože se ztrátou hesla neodvolatelně mizí cesta k nastřádaným bitcoinům.

Příběh jednoho takového nešťastného majitele bitcoinů zveřejnil v týdnu server BBC. Brit James Howells prohledává skládku na jihu Walesu v naději, že v ní najde svůj starý pevný disk se 7500 bitcoiny. Disk s virtuální měnou vyhodil letos při úklidu a až později zjistil, že v něm je údajně uloženo jmění ve výši 4,6 milionu liber (zhruba 151 milionů korun). (podrobněji)

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je podle něj navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky. Počet jednotek v oběhu bude konečný, celkem jich má být vytvořeno 21 milionů, přičemž poslední se mají dostat do oběhu kolem roku 2140.

 

Právě se děje

Další zprávy