Vyhrál jsem 400 milionů ve sportce. Jdu do banky

Jiří Hovorka Petr Kučera Jiří Hovorka, Petr Kučera
5. 11. 2013 7:07
Anketa: Investiční specialisté radí, co dělat s pohádkovou výhrou.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Neztratit hlavu, nepospíchat, nedat na radu prvního investičního poradce, kterých se vyrojí mnoho. To jsou základní rady, kterými by se měl řídit čerstvý výherce rekordního jackpotu sportky ve výši 400 milionů korun. Vyplývá to z ankety online deníku Aktuálně.cz.

Zatím nevíme, jestli jde o muže nebo ženu, ani kolik je mu let. Jen to, že vsadil náhodný tip na Chrudimsku.

Co mu doporučí v bance nebo finančně-poradenské společnosti, pokud se na nový milionář obrátí?

„Hlavně aby se z toho nezbláznil. To myslím vážně," začíná radou číslo jedna Petr Fejtek, šéfredaktor časopisu Profi poradenství a finance.

„Ideální by bylo, kdyby šlo o podnikatele, který má v hlavě nějaký projekt. I poté však platí hlavní pravidlo: diverzifikovat, diverzifikovat, diverzifikovat. Když projekt nemá, diverzifikovat desetinásobně tolik," přidává Fejtek základní investiční poučku, která zjednodušeně říká, že nelze všechno sázet na jednu kartu.

Škála možných investic je pestrá od bezpečných termínovaných vkladů, státních i firemních dluhopisů, nemovitostí přes akcie až po přímé investování do soukromých firem. „Obecně platí, že takto bonitní investor nemá v podstatě žádné omezení. Tedy kromě toho, že ho v ČR bude umět kvalitně obsloužit jen hrstka špičkových bankéřů či poradců," říká Aleš Tůma, analytik poradenské společnosti Partners.

Zároveň je dobré rozložit investice i geograficky. „A to nejen z pohledu investičního rizika, ale především z pohledu politického rizika. Je třeba omezit, aby případné dopady nepříznivých politických rozhodnutí nepostihly celý majetek," upozorňuje Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz.

Zámečník také připomíná, že vklady každého klienta jsou u jednotlivých bank v Evropské unii pojištěny jen do výše 100 tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Na stoprocentní ochranu celé výhry by tedy nestačilo ani její rozdělení do všech tuzemských bank.

Všichni oslovení odborníci se shodují v tom, že základním prvkem budoucího úspěchu bude odolat množství „neodolatelných" a zaručeně výnosných nabídek. „Na takto lukrativního klienta se nepochybně sesype spousta rádoby odborníků či přímo finančních kobylek. To je snad dokonce větší riziko než samotné tržní riziko investic," varuje Tůma.

„Čím lákavější nabídku obdrží, tím obezřetnější by měl být. Zejména bude-li se jednat o „vysoce výnosné" a „bezrizikové" investice, stojí za nimi s nejvyšší pravděpodobností podvod," přidává se Zámečník.

Zkušenosti dále říkají, že pro ty „vyvolené", co vyhráli skutečně vysokou částku, se jedná o mimořádně stresující situaci, která často vede ke ztrátě lidských vztahů, iluzí a nakonec i získaných peněz.

„Proto výherci doporučuji se o svém štěstí svěřit co nejméně lidem v svém širokém i blízkém okolí. Také se vyplácí prostředky deponovat na účet radši ve velkém městě (nejlépe v Praze), kde se člověk může cítit anonymněji," říká Daniel Kadaník, produktový manažer privátního bankovnictví UniCredit Bank.

Ten také doporučuje, aby výherce vyhledal právě služby privátního bankovnictví, kde se mu budou věnovat individuálně a oproti běžným bankovním pobočkám navíc disponují širší nabídkou finančních produktů.

Radost, až pak investice

Až po uvědomění si těchto základních pravidel může nastoupit řešení základní otázky, kam tedy peníze umístit, aby nezmizely tak rychle, jak se v životě výherce rekordního jackpotu objevily.

„Výhru lze rozdělit na tři nestejně velké části. První jde na splnění snů, ať již těch spotřebních (například cesta kolem světa), darovacích (renovace domku rodičů) nebo podnikatelských (třeba mít vlastní hospůdku), jejichž účelem nemusí být výdělek," nezapomíná na samotnou radost z výhry Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Managementu.

Až zbývající dvě části by podle něj měly být o investicích. Jejich hlavním úkolem je minimálně udržení reálné hodnoty peněz v čase. „Pokud počítáme s tím, že jde o průměrného člověka z hlediska dosavadních příjmů, bohatství a věku, pak druhá část by byla investována konzervativně tak, aby zajišťovala určitou pravidelnou rentu, případně by zde byly peníze uvažované v blízké budoucnosti k realizaci. Hlavní náplní této kategorie budou dluhopisy kvalitních emitentů," pokračuje Prandstetter.

Investiční tipy v kostce
Autor fotografie: Karel Toman

Investiční tipy v kostce

1. Investici neuspěchat. Výherce má času dost a nepotřebuje využít první „příležitost“, která se naskytne.

2. Důvěřovat s rozmyslem. Ne každý, kdo se tváří jako odborník a člověk snažící se pomoci s investicí, má čisté úmysly.

3. Zachovat reálnou hodnotu. Cílem by mělo být především ochránit hodnotu majetku, není potřeba hledat nejvyšší zhodnocení, které bývá spojeno s vysokým rizikem.

4. Diverzifikovat. Nejvýznamnější je rozložení investice do různých investičních příležitostí a různých zemí.

5. Zachovat chladnou hlavu. Jakákoli investice by měla být prováděna v klidu a bez emocí.

Autor: Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz

Jaká renta se s takovou sumou peněz dá zhruba získat? „Kdyby celou výhru uložil zcela konzervativně do roční pokladniční poukázky ČR, která teď vynáší bídných 0,14 % p.a., pořád by mu to stačilo na docela hezkou rentu 47 tisíc korun měsíčně. S rozumným mixem státních, bankovních a firemních dluhopisů by na stejně vysokou rentu stačil jen zlomek vyhrané částky," odpovídá Tůma.

Třetí část by podle úvahy Aleše Prandstettera bylo možno investovat odvážněji vzhledem k tomu, že by zde byl uvažován delší časový horizont, možná delší než lidský život. „Zde se již vyplatí větší porce akcií, investice by obsahovala samozřejmě i dluhopisy nebo nemovitosti," dodává.

„Osobně bych to viděl kolem 50 milionů korun pro splněné sny, 100 až 150 milionů pro rentu a krátkodobé projekty a zbytek na dlouhodobé projekty," uzavírá Prandstetter.

Jachta v Monaku

Oslovení experti se shodují, že veškeré investice by měly být obhospodařovány profesionálním správcem či správci. Nabízí se privátní banky, které bohatým lidem neradí jenom s nasměrováním investic, ale i vědí, jak si peníze užít a za to, že se mohou starat o opravdu velkou sumu peněz, se dokáží postarat právě i o radost z nich. Zajistí tak například nákup horské „chaty" v Alpách nebo třeba přistavení jachty v Monaku.

„Předtím, než je možné dát jakékoliv investiční doporučení, je třeba od klienta zjistit standardní informace nutné pro jeho vytvoření," podotýká Jaroslav Kropáček, specialista na obchod a prodej na finančních trzích České spořitelny.

„Je třeba zjistit, jaké má klient znalosti v oblasti investic a investičních nástrojů, jaké má s nimi také zkušenosti, jaká jsou jeho očekávání výnosu a také jaký má vztah k riziku, tedy jak je citlivý na případné kolísání hodnoty investice a je-li vůbec ochoten nějaká tržní rizika podstupovat," pokračuje Kropáček.

Když výherce dodrží v textu nastíněný plán, může začít pracovat na hlavním úkolu. Na tom, aby tak obrovská suma peněz pozitivně neovlivnila jen jeho život, ale ideálně i život dalších generací v rodině.

 

Právě se děje

Další zprávy