Výsledky penzijních fondů: Zůstává jen poslední otazník

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
4. 6. 2013 12:45
Penzijní fond ČS připsal za loňský rok zhodnocení 1,63 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Penzijní fond České spořitelny připsal svým klientům za rok 2012 zhodnocení ve výši 1,63 procenta. V součtu se státními příspěvky si klienti polepší v průměru o 4,91 procenta, uvedla společnost.

Žádný z penzijních fondů loni sám o sobě nepřekonal inflaci, která dosáhla na 3,3 procenta. Zvýšit výnosy fondů nad úroveň inflace pomohl až státní příspěvek, jehož efekt se pohybuje podle výše příspěvků samotných střadatelů zhruba v rozmezí 2,5 až 3,5 procenta.

Nejvyšší zhodnocení svým klientům za loňský rok připíší penzijní fondy společností Aegon (2,21 %) a České pojišťovny (2,2 %). Nejmenší výnos by měl podle kvalifikovaných odhadů vynést penzijní fond Generali, který výsledek oznámí v průběhu června - právě jeho výsledek ještě v konečném přehledu chybí.

"Nepříznivé prostředí rekordně nízkých úrokových sazeb a rostoucí rizika na některých finančních trzích nás nutí upřednostňovat především bezpečí investic," zdůvodnil pokles výnosů pod hranici dvou procent generální ředitel ČS - penzijní společnosti Aleš Poklop.

ČS - penzijní společnost je následovník Penzijního fondu České spořitelny, který se 1. ledna 2013 v souvislosti s důchodovou reformou přeměnil na penzijní společnost s odděleným majetkem od fondového majetku klientů.

Společnost spravuje více než milion klientů v transformovaném fondu a dalších 7400 klientů důchodového spoření ve druhém pilíři a 9000 klientů doplňkového penzijního spoření ve třetím pilíři.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
ČSSD přitvrzuje: Část úspor z penzijních fondů zestátní
Budeme se soudit, hrozí koalice ČSSD kvůli důchodům
Vláda spustila reklamu na důchody, říká jen půl pravdy

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy