Poprvé v Česku: Makléřská firma musí odškodnit klienty

Jiří Hovorka Tomáš Fránek, Jiří Hovorka
30. 5. 2013 12:25
Soud vydal první verdikt v hromadném sporu klientů společnosti Capital Partners
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Soud v Česku poprvé rozhodl o přímé vině obchodníka s cennými papíry. V sérii žalob proti společnosti Capital Partners uspěli první dva klienti zastupovaní právničkou Věnceslavou Holubovou.

Městský soud v Praze rozhodl, že společnost Capital Partners (nyní CLMT) musí svým bývalým klientům zaplatit zhruba 2,85 milionu korun za to, že je poškodila rizikovými obchody s akciemi. Rozhodnutí zatím není pravomocné, firma se proti rozsudku může odvolat.

Na společnost Capital Partners, která v minulosti patřila mezi největší obchodníky v Česku, podalo žalobu na třicet klientů, chtějí od ní zpět desítky milionů korun.

Podle Holubové jde o zásadní zlom. Dosud totiž firma tvrdila, že má "neprůstřelné smlouvy", takže klienti proti ní nemají šanci. Capital Partners se navíc odvolávala na investiční zprostředkovatele, kteří měli nést odpovědnost za škodu způsobenou klientům. Tyto argumenty ale soud neuznal.

Již v dubnu u vrchního soudu uspěl v podobně zlomovém sporu klient zastupovaný společností KLV Consulting. Soud ovšem tehdy uznal jen pochybení investičního zprostředkovatele, a nikoli obchodníka - shodou okolností šlo také o společnost Capital Partners.

Klienti Holubové také obchodovali přes investičního zprostředkovatele, žalobu, se kterou uspěli u Městského soudu v Praze, ale podali přímo na obchodníka.

Porušili povinnosti, potvrdil i posudek

Soud dal za pravdu poškozeným klientům, podle nichž statutární orgány společnosti a jimi řízené osoby porušily povinnosti při správě cizího majetku a předpisy o pravidlech hospodářské soutěže. Konstatoval, že Capital Partners uvedla klienty v omyl. Soud potvrdil zejména nadměrné obchodování a nediverzifikaci rizika.

Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Psali jsme:
Obří pokuta a odchod z burzy. Capital Partners končí
Kauza Private Investors končí, díky amnestii

Žaloba byla podložena revizním posudkem národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické. Podle ní Capital Partners nutila své klienty k rizikovým obchodům s akciemi v době, kdy to pro ně nebylo výhodné.

Trestala i ČNB

Česká národní banka už v roce 2010 potrestala Capital Partners za nadměrné obchodování (tzv. churning), na kterém firma vydělávala a její klienti prodělávali, pokutou 20 milionů korun. Regulátor trhu její prohřešky nejčastěji kvalifikoval jako porušení povinnosti jednat kvalifikovaně, čestně a spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníků. Nakonec ČNB zakázala Capital Partners poskytovat investiční služby.

Za porušení povinností pokutovala centrální banka 7,5 milionu korun také firmu BFC Capital, která Capital Partners pomáhala zprostředkovávat některé obchody.

Capital Partners vždy odmítala, že by své klienty úmyslně poškozovala. "Každý podnikatel podniká proto, aby generoval zisk. Samozřejmě o poplatky zájem máme, kvůli nim to děláme, ale že bychom primárně nutili klienty do obchodů, kterým sami nevěříme, to vylučuji za Capital Partners i BFC," uvedl v roce 2011 majitel Capital Partners a předseda představenstva firmy Vladimír Černý. Nyní už zástupci firmy veřejně nekomunikují.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Padá další finanční letadlo. Přestalo vyplácet vklady
ČNB upozorňuje na aktivity obchodníka bez povolení
Je tu další "zabezpečná investice". Neskočte na sliby
 

Právě se děje

Další zprávy