Facebook nepřekvapil, akcie spadly na rekordní minima

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 8. 2012 11:08
Během prvního dne po uvolnění zákazu obchodování se prodalo na 140 milionů akcií
Foto: Reuters

New York - Výprodej akcií Facebooku začal a jejich cena šla podle očekávání dolů na zatím rekordní minima. Pokles předpovídali i analytici, které on-line deník Aktuálně.cz oslovil.

Dno, na které se cena titulu během čtvrtečního obchodování na newyorské burze Nasdaq dostala, představovalo 19,69 dolaru za kus. Během odpoledne se pak vrátila zpět na 19,87 dolaru za kus.

Jen pro připomenutí, upisovací cena v půli května činila 38 dolarů za akcii. Akcionáři tak během jediného kvartálu přišli o 47,7 procenta investice.

Velké ryby se drží zpět

Pouze během první hodiny po čtvrtečním otevření burzy změnilo majitele zhruba 64 milionů akcií, což je více než dvojnásobek běžného průměru. Za celý čtvrtek se následně zobchodovalo na 140 milionů akcií, tedy více než čtyřnásobek obvyklého objemu.

Zda se podílu ve firmě zbavovali především řadoví zaměstnanci nebo další akcionáři, zatím není jasné. Čeští analytici očekávali nejvíce prodejů právě ze strany obyčejných pracovníků Facebooku. Ti totiž akcie nabyli za směšně nízké ceny (například za jeden dolar), takže obchod se jim vyplatí i nyní.

Naopak od velkých investorů, jako je Goldman Sachs či Microsoft, ani od vyššího managementu Facebooku se zatím prodeje neočekávají. "Nyní prodávají pouze ti, kteří potřebují peníze," komentuje internetový analytik Michael Pachter.

Více než 270 milionů nových akcií se ve čtvrtek na trhu objevilo vzhledem k tomu, že uplynula tříměsíční lhůta od vstupu americké firmy na burzu, a padl tak dočasný zákaz s částí cenných papírů skupiny, která provozuje největší sociální síť světa, obchodovat.

 

Právě se děje

Další zprávy