Letadlo láká na 12% úrok, stojí za ním lidé s exekucemi

Jiří Hovorka Jiří Hovorka, Petr Zámečník, Investujeme.cz
14. 8. 2012 7:49
Termínované vklady firma nabízí bez povolení ČNB a za pomoci klamavých praktik
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Společnost Double Investments (DBI) nabízí v České republice termínované vklady s neodolatelnou úrokovou sazbou dosahující až dvanácti procent. Činí tak ale bez nezbytného povolení České národní banky a za pomoci klamavých praktik.

Server Investujeme.cz, který na její praktiky upozornil již dříve, nyní dále zjistil, že za firmou stojí lidé s exekucemi i v insolvenčním řízení. To ale není vše. Společnost ve skutečnosti neinvestuje a je klasickým letadlem. Redakce to zjistila ze zdrojů blízkých společnosti.

V obchodním rejstříku je za společnostmi ze skupiny Double Investments zapsán Miroslav Sukač. Tento muž, řídící firmy, které by se měly starat řádně o klientské peníze, je zároveň veden v Centrálním registru exekucí jako dlužník. A není jediný.

Druhým člověkem, který podle zdroje serveru Investujeme.cz stojí za společností DBI, je Roman Černý. V obchodním rejstříku ani na stránkách společnosti ho ale nenaleznete. Důvodem je desítka exekucí a insolvenční řízení, v němž jsou přihlášeny pohledávky v objemu desítek milionů korun.

Kuriózním způsobem probíhá též uspokojování pohledávek věřitelů pana Černého. V dražbě byl 11. dubna prodán jeho rodinný dům v Rajhradicích. S odhadní cenou 6,8 milionu korun byl vydražen za vyvolávací cenu 5,5 milionu. Nemovitost přitom sloužila jako zástava úvěru UniCredit Bank ve výši přes 11,1 milionu korun. Dům se ale záhy po dražbě objevil k prodeji v realitní kanceláři Mega reality, s níž DBI spolupracuje. A cena? 10 milionů korun.

Až desetina na provize

Podle očitých svědků probíhá i samotné "hospodaření" společnosti velmi specifickým způsobem. Z firemních účtů jsou peníze převáděny do jiných společností ve skupině, které s deklarovaným investováním v zahraničí nesouvisí, občas jsou peníze vybírány v hotovosti a vypláceny bez jakýchkoli dokladů. V současné době již místní finanční úřad připravuje kontrolu společnosti.

Společnost se také odvolává na pojistnou smlouvu, kterou vydává za pojištění vkladů. Tou ale ve skutečnosti není, jedná se o obecnou smlouvu o pojištění zodpovědnosti, ve které ale není žádná zmínka o finančních škodách. A proti případné zpronevěře již vůbec nezajistí. To ale není jediný způsob, jakým DBI klame klienty.

Smlouvy s klienty byly podepisovány v brněnském sídle. Ovšem jako místo podpisu smlouvy či potvrzení o vkladu byla uváděna nejrůznější evropská města pro posílení "povědomí" o nadnárodnosti společnosti.

Celá obchodní síť společnosti je založena na bázi multilevel marketingu. Provize jsou nastaveny tak, že za každých 20 tisíc korun vkladu získá obchodní zástupce jeden bod, za nějž odejde na provizích 1700 až 2000 korun, tedy 8,5 až 10 % klientských vkladů. Tato provize ovšem nezahrnuje náklady na celé zázemí společnosti, které se dále platí z vkladů důvěřivých střadatelů.

Pro srovnání: U klasických investic v akciových podílových fondech činí vstupní poplatek kolem 5 %, ten ale klient zná.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Double Investment řádí v Česku bez povolení
Jsou finanční poradci příliš mladí?
Vydělejte si s jistotou přes 5 %
 

Právě se děje

Další zprávy