Čtyři penzijní fondy nad inflací. Víme, jak dopadl váš

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2012 5:28
Jako poslední oznámil zhodnocení za rok 2011 PF Allianz, který potvrdil pozici lídra

Praha – Poslední penzijní fond oznámil, o kolik svým klientům zhodnotí jejich úspory. Kdo si na penzi spoří u Allianz, tomu se úspory za minulý rok zhodnotí o 2,69 procenta.

Je to sice poprvé za zhruba čtrnáctiletou historii fondu, co se jeho roční výnos dostal pod tři procenta, přesto takový výsledek stačí na uhájení pozice fondu s nejlepším zhodnocením v posledních třech letech.

Allianz penzijní fond patří mezi čtyři z devíti fondů působících v Česku, které v minulém roce dokázaly překonat inflaci. Její průměrná výše za rok 2011 činila 1,9 procenta.

Vedle Allianz inflaci dokázaly porazit – a tedy reálně zhodnotit úspory – penzijní fondy od ING (2,14 %), České spořitelny (2,07 %) a Komerční banky (2,04 %).

Ze zbylých pěti konkurentů se čtyři dokázaly s výnosem vměstnat alespoň do reálné ztráty nepřesahující půl procenta. Výrazně pod inflací loni skončil penzijní fond Generali s 0,3 procenta, tedy s reálnými minus 1,6 procenta.

Fondy plní svou úlohu

Když ale porovnáme výsledky za celou dobu působení penzijních fondů v Česku, zjistíme, že Generali se ocitá na opačném konci žebříčku – od roku 1995 zhodnocuje úspory nejvíce.

Další tabulka ukazuje průměrný výnos penzijního fondu za dobu jeho působení na českém trhu po odečtení průměrné inflace za tuto dobu. Data v ní tak ukazují, že penzijní fondy v dlouhodobém měřítku dokážou uchovat reálnou hodnotu úspor. Jediný Penzijní fond České spořitelny se pohybuje v záporných hodnotách, ale ani u něj nedochází k výraznému poklesu hodnoty. Dobrá vizitka to pro něj ale každopádně není.

Obecně lze však říci, že penzijní fondy zvládají svůj hlavní úkol (uchovat hodnotu úspor), když o výnosnost penzijního spoření se stará především státní příspěvek.

* na trhu od roku 1997
** na trhu od roku 2007

 

Právě se děje

Další zprávy