Kalouskovy dluhopisy kupovali hlavně lidé nad 50 let

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 6. 2012 15:20
Kraje nevyužily nové možnosti, o spořicí dluhopisy neměly zájem
Foto: Jan Langer

Praha - O takzvané Kalouskovy spořicí dluhopisy měly během jarní emise největší zájem domácnosti.

Celkově ministerstvo financí prodalo dluhopisy za 15,3 miliardy korun, z toho tuzemské fyzické osoby si je koupily za zhruba 13,8 miliardy korun.

"Nejvíce objednávek se týká nejnižších pásem od 1000 do 100 000 korun. Z toho vyplývá, že se nám podařilo přilákat zájem hlavně středněpříjmových střadatelů," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

"Drtivou většinu z nich představují lidé nad 50 let, kteří do státních dluhopisů umisťují část svých celoživotních úspor," dodává ministr.

Kraje zájem neměly

Oproti pilotní emisi z loňského podzimu sice byl rozšířen možný okruh zájemců, právnické osoby si přesto nakonec nakoupily jen v hodnotě 364 milionů korun, což dělá necelá 2,5 procenta z prodaného objemu.

"Téměř polovinu z počtu dluhopisů zakoupených právnickými osobami si nově objednaly obce. I pro ně představují státní dluhopisy bezpečnou investici, stejně jako pro několik odborových organizací, které daly znovu najevo, že mají důvěru v rozpočtovou politiku vlády," upřesňuje Kalousek.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Miliardy za Kalouskovy dluhopisy už jsou ve státní kase
Stavební spoření: Nové omezení se týká i starších smluv
Kalouskův protiinflační dluhopis chce jen desetina lidí

Podle informací online deníku Aktuálně.cz ale do dluhopisů neinvestoval ani jeden z krajů a nákup nepotvrdila ani žádná z českých metropolí.

Jejich zástupci to buď zdůvodnili absencí volných prostředků, nebo jim nevyhovoval časový horizont, případně poukazovali na to, že si jsou schopni na trhu najít lepší podmínky pro uložení volných peněz.

Miliarda ze Švýcarska

Z podrobné statistiky ministerstva financí dále vyplývá, že nejvyšší objednávku učinil investor ze Švýcarska (fyzická osoba). Ten nakoupil reinvestiční pětiletý dluhopis za zhruba 298 milionů korun.

Právě občané Švýcarska dominovali nákupům zahraničních fyzických osob. Ty do českých dluhopisů v jarní emisi investovaly celkem zhruba 1,1 miliardy korun, jen Švýcaři přitom nakoupili dluhopisy za miliardu korun.

Od jednoho tuzemce pak ministerstvo eviduje objednávku v maximální výši 206 milionů korun. Směřovala do nejprodávanějšího 1,5letého dluhopisu. Ze statistik lze vyčíst, že šlo o muže ve věku 41 až 50 let.

Věkové složení pak ukazuje, že shodně - po zhruba 4,2 miliardy korun - investovali lidé ve věku 51 až 50 let a 51 až 70 let. Třetí v pořadí jsou lidé ve věku 41 až 50 let, kteří investovali 2,6 miliardy. Zhruba stejně pak proinvestovali v jarní emisi lidé mladší 40 let (zhruba 1,5 miliardy) a lidé starší 70 let (zhruba 1,4 miliardy).

Tuzemští muži nakoupili dluhopisy za 9,8 miliardy, ženy za 4,1 miliardy. Maximální "útrata" jedné ženy činila 51,5 milionu korun.

Největší zájem byl o krátkodobé diskontované dluhopisy, kterých se prodalo za zhruba 7,5 miliardy korun. Z distributorů upsala největší podíl Československá obchodní banka, a to ve výši téměř 6,9 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy