Kdo věřil na růst Facebooku, byl naivní, říká bankéř

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 6. 2012 12:15
Za dva týdny obchodování klesly akcie Facebooku o více než 15 procent
Foto: Reuters

Praha, New York - Investoři, kteří nakoupili akcie Facebooku za přemrštěné ceny, jsou naivní. V televizi CNBC to řekl James Gorman, šéf banky Morgan Stanley, která se přitom stala hlavním upisovatelem těchto cenných papírů.

Za dva týdny klesly akcie nejsledovanější sociální sítě o více než patnáct procent. Nejnižší cena, na kterou se zatím dostaly, činí 28,19 dolaru za kus. Podle Gormana má Facebook to nejlepší již za sebou.

Na "facebookové bublině" se přitom podíleli i sami upisovatelé, kteří akcie během prvního dne "podrželi".

"Je to způsob, jak si zachovat tvář a ukázat, že podnik i bankéři správně odhadli poptávku a zvládli firmu přiměřeně ohodnotit," říká k tomu americký profesor Jay Ritter.

Čekalo se, že Facebook spasí svět

Příliš vysoká upisovací cena byla dána zvláště vysokým očekáváním investorů. Ti ji vyhnali nepřirozeně nahoru.

Podle tuzemských analytiků došlo k nafouknutí bubliny i poté, co se Facebook rozhodl navýšit počet akcií, které na trh uvedl. Gorman ale tento krok hájí s tím, že poptávka byla nevídaně obrovská a "lidé volali ze všech částí Spojených států".

Stejně významnou roli hrála i "mediální masáž". Titulky před vstupem firmy na burzu vyvolaly v nezkušených investorech přesvědčení, že Facebook spasí svět. Všichni o tom mluvili, vypadalo to, že akcie vystřelí na 150 dolarů za kus a výš, píše americký tisk.

Efektivní trh se nepotvrdil

Vysoký nárůst cen akcií bývá v den uvedení na trh při počáteční veřejné nabídce typický. Nahoru ji ženou především velké instituce, které mají k cenným papírům přednostní přístup.

Tito investoři mají navíc zájem, aby byl vstup na burzu úspěšný - často tedy podporují zdražování pomocí spekulačních nákupů. Následně ale nastoupí drobní kupující a ti bývají střízlivější.

V případě Facebooku se rovněž znovu potvrdilo, že teorie efektivního trhu, na základě které cena akcií odráží veškeré existující informace, neplatí.

Důkazem je například pozdější zpráva, podle níž se data o špatném výkonu firmy na trhu mobilních uživatelů dostala jen k několika vybraným investorům. Gorman se ale brání, že Morgan Stanley postupovala naprosto standardně.

Čtěte také:
Zuckerberg přišel o desetinu majetku a vypadl z TOP 40
Problémy akcie Facebooku odrazují další firmy
Co čeká akcie Facebooku? Analytik odpovídal online

Rychlost poklesu překvapila i analytiky, kteří byli skeptičtí již před zahájením obchodování. "Vstup Facebooku na burzu se zapíše do historie jako jedno z největších fiasek, jaké akciové trhy kdy viděly," uvádí americký komentátor Andy Sutton.

Nejistý vstup na burzu již znepokojil další internetové firmy, ale také ruskou obdobu Facebooku - sociální síť VKontakte. Jak její šéf Pavel Durov oznámil, úvodní veřejná nabídka akcií se odkládá na neurčito.

 

Právě se děje

Další zprávy