Končí šance půjčit státu a vydělat. Vrátí se na podzim

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
31. 5. 2012 5:00
K dispozici je stále zhruba 5 miliard, ministr je přesto spokojený
Foto: Jan Langer

Praha - Kdo chce své úspory zhodnotit pomocí státních spořicích dluhopisů, ten má zatím poslední šanci učinit objednávku. Ve čtvrtek 31. května totiž skončí upisovací období jarní emise.

Případný zájemce si může takzvané Kalouskovy dluhopisy objednat na jedné ze zhruba 400 poboček České spořitelny, ČSOB, J&T Banky nebo Komerční banky.

K dispozici jsou stále dluhopisy za více jak pět miliard korun. Ve středu dopoledne ministerstvo financí evidovalo objednávky ve výši 14,2 miliardy korun.

„Tím jsme již splnili cíl, který jsme si pro letošní rok ve strategii financování státního dluhu stanovili v rozmezí 10 až 20 miliard korun na jednu emisní sérii. S výsledkem jsme proto spokojeni a emisi plánujeme zopakovat na podzim," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

První letošní emise se shledala s menším zájmem než pilotní, která proběhla na podzim minulého roku. Tehdy ministerstvo předpokládalo, že prodá dluhopisy za 10 miliard korun, nakonec si investoři během jediného týdne objednali dluhopisy za více jak 20 miliard korun.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Přišli jste o peníze? Zkusili jsme ochránce investorů
Vyplatí se Kalouskův protiinflační dluhopis? Porovnání
Kalouskův protiinflační dluhopis chce jen desetina lidí

Již na začátku tohoto týdne ministerstvo zveřejnilo statistiku, podle které je největší zájem o „nejkratší" ze čtyř nabízených dluhopisů. Na diskontovaný dluhopis na 1,5 roku připadla zhruba polovina objednávek, naopak s velkým zájmem se nesetkala letošní novinka - protiinflační dluhopis na sedm let. O ten má zájem jen zhruba desetina investorů.

Nejúspěšnějším prodejcem je ČSOB, přes kterou investoři objednali dluhopisy za zhruba sedm miliard. ČSOB k tomuto „úspěchu" měla předpoklad, když z celkových 397 poboček, kde je možné dluhopisy objednat, jich 226 tvoří právě ty pod značkou ČSOB. Česká spořitelna přispěla zhruba šesti miliardami, Komerční banka necelými dvěma.

Peníze za objednané dluhopisy musí být na účty distributorských bank připsány do pěti pracovních dnů od ukončení upisovacího období, tedy do 7. června. Peníze se začnou zhodnocovat od 12. června, kdy ministerstvo dluhopisy oficiálně vydá.

 

Právě se děje

Další zprávy