Jen další bublina? Proč akcie Facebooku tolik klesly

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 5. 2012 14:10
Za počátečním zdražením akcií stály podle ekonomů aktivity upisovatelů a přehnaný optimismus
Foto: Reuters

Praha, Washington - Facebook má za sebou první týden na burze. Raketový vzestup akcií se nekonal, jejich hodnota se drží pod upisovací cenou. Podle titulků světových médií zklamání, podle finančních analytiků žádné velké překvapení.

K propadu přitom nedošlo proto, že by byl Facebook sám o sobě špatnou investicí. Akcie ale zkrátka stály příliš mnoho. Podle českých i zahraničních ekonomů byly před první veřejnou nabídkou akcií (IPO) nadsazené a investoři to dali najevo.

Zachovat tvář

Upisovací cena činila 38 dolarů za kus a již po dvou dnech na burze klesla na 30,94 dolaru za akcii. Úplně nejdříve ale došlo k nárůstu o více než 18 procent na 45 dolarů. Proč?

Podle analytiků akcie během prvního dne "podrželi" upisovatelé - v první řadě bankovní skupina Morgan Stanley. "Je to způsob, jak si zachovat tvář a ukázat, že podnik i bankéři správně odhadli poptávku a zvládli firmu přiměřeně ohodnotit," vysvětluje americký profesor Jay Ritter.

Za počáteční růst mohla také skutečnost, že se mnoho investorů k prvotní emisi nedostalo. Předpokládalo se tudíž, že o to větší zájem budou mít následně na burze.

Příliš vysoká cena

Analytici, které deník Aktuálně.cz před zahájením obchodování 18. května oslovil, považovali za reálnou cenu zhruba 25 dolarů za kus. Zpomalení, k němuž došlo hned druhý den, je ovšem dle jejich slov překvapilo.

"Pokles ceny akcií jsme očekávali. Nicméně tempo poklesu je oproti našim předpokladům o něco vyšší," uvádí Branislav Soták z Patria Finance. Jeho slova potvrzuje Martin Krajhanzl z České spořitelny, který podobný vývoj předpovídal spíše v horizontu týdnů až měsíců.

Foto: Reuters
Páteční online rozhovor:
Co čeká akcie Facebooku? Ptejte se analytika online

Nebyli to ale právě odborníci, kteří na propad upozorňovali tak dlouho, až mu nakonec napomohli? "Určitý vliv to mít mohlo," připouští Soták. V první řadě ale podle něj byly akcie firmy nadhodnocené, navíc jich skupina emitovala zbytečně mnoho.

Proč právě zde nadsazení ceny nevyšlo, vysvětluje agentura AP. "Facebook už zdaleka není mladou firmou," píší její redaktoři. U rozjíždějících se projektů lze vyšší cenu akceptovat - hlavní expanzi mají totiž před sebou. "Amazon šel na burzu dva roky po svém vzniku, podobně Kindl. Oba podniky ale byly mladší než Facebook, který existuje už osm let," uvádí AP.

Podle tuzemských analytiků má Facebook ten největší rozjezd za sebou, nyní růst zpomalil a ustálil se. Důvodem je nasycenost hlavních trhů, kam patří USA a země Evropy.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla je provozovatel největší sociální sítě světa jednoduše bublina. Jak Michl připomíná, za poslední tři recese ve Spojených státech mohly právě enormně vysoké ceny aktiv. Po roce 2000 se jednalo o bublinu dot.com. Následoval pád na trhu nemovitostí a v posledním roce přibývají varování před boomem studentských půjček.

"Během každé bubliny se najde hodně cvoků, kteří na to skočí. Když už, tak Google, protože na rozdíl od té seznamky šetří čas," říká analytik na adresu investice do Facebooku.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Chcete zviditelnit svůj post na Facebooku? Zaplaťte si
Síť nepřátel na Facebooku: Přidat můžete zvíře i kolegu
Facebook chystá obchod, ve kterém půjde koupit aplikace

Označení "nejsledovanější IPO roku" každopádně Facebook dostál - stačí se podívat na titulky světových finančních periodik a na prostor, který novináři i ekonomové události věnovali. Zda si americká společnost tuto pozornost zasloužila, na to si podle Sotáka musíme ještě nějaký čas počkat. "Letos jde ale prozatím o to nejzajímavější, co se na trh dostalo," doplňuje pro Aktuálně.cz.

Radim Dohnal ze Saxo Bank navíc připomíná, že se jedná o šesté největší IPO historie. "Facebook je hodně sledován nejenom uživateli, ale také z důvodu mnoha soudních kauz. Jde o IPO firmy, se kterou má zkušenost téměř každý šestý obyvatel planety," dodává ekonom.

Ostatně pokles ceny akcií neznamená, že by firma krachovala, nebo by došlo ke skokovému odlivu uživatelů. Těch je stále přes 900 milionů.

Vědělo se o nejistotě?

Jestli vstup Facebooku na burzu proběhl v pořádku, už ale zkoumá americký Kongres. Nechybí ani obvinění ze strany akcionářů. Důvodem je podezření, že Facebook ani Morgan Stanley dostatečně neinformovaly o nejistém výhledu společnosti.

Americká skupina balancuje především v oblasti mobilních zařízení - telefony využívá pro svoji aktivitu stále více uživatelů. Okolo 82 procent tržeb společnosti přitom plyne z inzerce, zároveň však ještě nikdo ve firmě pořádně nepřišel na to, jak ji umístit do telefonů.

Na začátku května vyšlo najevo, že počet uživatelů mobilních telefonů roste rychleji než tržby, a růžové vyhlídky tak dostávají trhliny. Vedení Facebooku se proto sešlo s prvotními investory a předložilo jim nová čísla. Podle nespokojených akcionářů se ale upisovatelé o tuto informaci podělili jen s úzkým okruhem klientů.

Agentura Reuters zmiňuje, že třeba skupina Morgan Stanley čtyřicet dní po IPO ani žádná oficiální doporučení vydávat nesmí. O očekávaných výsledcích smí informovat pouze slovně, což tedy v některých případech očividně učinila.

Problémy hrozí též newyorské burze Nasdaq, kam Facebook své akcie umístil. Čtveřice hlavních tvůrců kurzů akcií na Wall Street (Knight Capital, Citadel Securities, UBS a Automated Trading Desk) podle amerických médií odhaduje ztráty, které jim Nasdaq způsobila, na více než 100 milionů dolarů. Provozovatel burzy si přitom na podobné pohledávky vyčlenil pouze 13 milionů dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy