Tohle vědět před rokem! Známe nejlepší investici 2010

Petr Kučera Petr Kučera
8. 2. 2011 13:33
Navzdory ekonomické krizi se vloni nejvíce dařilo investicím do luxusu

Praha - Navzdory světové ekonomické krizi se vloni nejvíce dařilo investicím do luxusu. Vyplývá to z výsledků prvního ročníku soutěže Investice roku 2010, jejíž výsledky vyhlásily společnosti Fincentrum a PricewaterhouseCoopers (PwC).

Mezi podílovými fondy určenými pro zhodnocování úspor drobných investorů přinesl drobným střadatelům nejlepší zhodnocení při nejnižším riziku fond ING (L) Invest Prestige & Luxe.

Vítězný fond těžil z oživení trhů v době odeznívání finanční a ekonomické krize. "Investuje do značek, které jsou spojované s prestiží a luxusem. Dařilo se i dalším fondům s podobným zaměřením," říká Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Hrubý výnos fondu ING (L) Invest Prestige & Luxe vloni činil 42,31 procenta, nadvýnos dosáhl 36,22 procenta. Nadvýnos představuje přidanou hodnotu fondu ve srovnání s bezrizikovou investicí na finančním trhu. (čistý výnos po odečtení poplatků a po zohlednění roční sazby PRIBID).

Pět kategorií fondů

V kategorii Smíšených fondů se nejlépe dařilo Zlatému otevřenému podílovému fondu ČP Invest investiční společnosti. Hrubý výnos fondu, který těžil hlavně z růstu ceny zlata, činil 27,34 procenta, takzvaný nadvýnos pak 21,69 procenta.

Vítězem kategorie Progresivní dluhopisový fond se stal Fond korporátních dluhopisů otevřený podílový fond ČP Invest investiční společnost (hrubý výnos 8,37 %, nadvýnos 5,465 %).

Mezi konzervativními dluhopisovými fondy vyhrál Konzervativní dluhopisový fond společnosti Conseq Invest (hrubý výnos 2,85 %, nadvýnos 0,51 %).

Mezi akciovými fondy byl nejlepší už zmíněný ING (L) Invest Prestige & Luxe, který se současně díky nejvyššímu výnosu stal absolutním vítězem soutěže.

Vítězem kategorie Fond peněžního trhu se stal Fond peněžního trhu otevřený podílový fond ČP Invest investiční společnost. Hrubý výnos činil 1,35 %, nadvýnos však dosáhl záporných hodnot.

"Na zhodnocení ve fondech peněžního trhu měla vliv nízká cena peněz na mezibankovním trhu. Plusového zhodnocení tak dosáhly většinou pouze fondy s nízkými správcovskými poplatky," říká Rajdl.

Soutěž porovnávala zhruba 600 fondů z přibližně tisícovky, které jsou v Česku dostupné drobným investorům. Podmínkou zařazení do analýzy byla veřejná dostupnost výsledků.

"Dále muselo jít o fondy, do nichž bylo možné vstoupit na začátku roku a vystoupit na jeho konci," dodává Rajdl. Minimální jednorázová investice musela být nižší nebo rovna 100 tisícům korun, pravidelná investice pak nižší nebo rovna 3000 korunám.

# grafika3

 

Právě se děje

Další zprávy