Dozvuky krize: Silná libra možná na dlouho minulostí

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
25. 2. 2010 7:20
Finanční trhy pohledem analytika

Pohledem analytika - Britská libra patří, společně s dolarem, eurem a japonským jenem, mezi čtyři nejvíce obchodované měny na světě. Od vypuknutí finanční krize je to však právě tato měna, která na turbulence na finančních trzích a jejich promítnutí do reálné ekonomiky doplácí ze všech nejvíce. Jen k euru totiž proti polovině roku 2008 stále ztrácí 10 %, na páru s dolarem je levnější o 28 % a k japonskému jenu dokonce o 52 %.

Události posledních týdnů nasvědčují tomu, že stále ještě ne tak vzdálené dny silného šterlinku mohou být na delší dobu sečteny. Británii se totiž nedaří vymanit z područí krize, do které se koncem roku 2008 začala pozvolna propadat.

Poslední ekonomická data hovoří jasně. HDP sice vzrostl v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé od poloviny roku 2008, avšak pouze o 0,1 %, zatímco trh očekával růst o 0,4 %. Ani trh práce se nemůže vynořit z problémů. Jen krátce poté, co po dvaceti měsících nepřetržitého růstu začaly opět klesat počty žadatelů o podporu v nezaměstnanosti, totiž žádostí o podporu přibylo nejvíce od loňského května.

Slabá domácí poptávka

Domácí poptávka i proto zůstává slabá, obzvláště když se britské banky stále zdráhají půjčovat, což ekonomice nedovoluje odrazit se ode dna. Hlavní motor růstu z minulých let - uvěrová expanze - se totiž zcela zadrhnul. Až tak velkým překvapením proto nebyly ani ledové výsledky nově schválených hypotečních úvěrů, které se propadly na nejnižší úroveň od června loňského roku.

Problematické situace si je vědoma i Bank of England. Ta, jako jediná z velkých centrálních bank, u příležitosti prezentace posledního inflačního reportu výrazně snížila výhled růstu HDP pro tento rok z 2,2 % na 1,3 %, což nebyl zrovna povzbudivý signál ohledně její důvěry v probíhající zotavení.

Své obavy vyslovil před několika dny velmi zřetelně i samotný guvernér Bank of England Mervyn King, podle něhož hrozí, že Británii může začít ohrožovat také probíhající zpomalování ekonomik největších britských obchodních partnerů, tedy eurozóny, včele s Německem a Francií. Vidina oživení na základě sílící zahraniční poptávky tak rovněž vzala za své. Na otázku novinářů, zdali je banka ochotna ještě vystupňovat svou monetární expanzi, pak King odpověděl vyhýbavě a přece jasně: "Nevím, jsme ale připraveni učinit cokoli bude zapotřebí."

Více obchodníci slyšet nepotřebovali a začali libru opět ve velkém prodávat. Je to totiž právě agresivní měnová politika Bank of England, která libru staví v poslední době do velmi negativního světla. Prudké snížení úrokových sazeb z let 2008 a 2009 totiž banka doplnila kvantitativním uvolňováním (tvorbou nových peněz), kdy postupně nakoupila do své bilance podnikové a vládní dluhopisy celkem za 200 miliard liber. Ačkoli volila jiné metody, její reakce byla podobná, jako v případě amerického Fedu, nebo Evropské centrální banky.

Britům se prodraží dovolená

Zatímco se však tyto dvě centrální banky postupně chystají na utahování měnových kohoutků a stahování přebytečné likvidity, Bank of England je těmto krokům zatím na hony vzdálená. Vidina možného růstu sazeb v USA i eurozóně a velmi nízkých sazeb v Británii je proto rozhodujícím faktorem, který přispívá k tomu, že se libra ani zdaleka nepřibližuje svému předkrizovému kurzu na naprosté většině měnových párů.

Ani výhled do budoucna pro libru přitom nevyznívá pozitivně. Ve snaze zastavit pád do hluboké recese totiž vláda s Bank of England přijaly řadu podpůrných opatření, v míře převyšující podobná opatření v eurozóně a Spojených státech. Jen v tomto roce například britská vláda počítá se schodkem necelých 12 % HDP.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte seriál o investování do měn:
Bojíte se pádu akcií? Vyzkoušejte investování do měn
Krok za krokem forexem: Měny, zadejte se do párů!

Právě fiskální pozice Velké Británie je ale jen obtížně udržitelná. Mluvit se začíná dokonce i o možnosti zbavení britských dluhopisů nejvyššího (AAA) ratingu a Británie se po letošních volbách proto zřejmě nevyhne značnému omezování vládních výdajů a zvýšení daňové zátěže.

Dopady těchto opatření na růst v budoucnu nebudou zanedbatelné a tlak na zvyšování sazeb proto může být daleko menší, než jaká jsou aktuální tržní očekávání. Britové si proto asi budou muset zvyknout, že časy silné měny a levných dovolených budou na dlouhou dobu minulostí. 

Foto: Aktuálně.cz
Jaroslav Brychta
autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers
 

Právě se děje

Další zprávy