Analytik: Americký trh s bydlením znovu roste. Prozatím

Jaroslav Brychta, X-Trade Brokers
26. 11. 2009 12:42
Prodeje rozhýbala státní podpora, zotavení stojí na vodě
Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Pohledem analytika - Z amerického trhu s bydlením v minulých dnech přišlo několik dalších dat, která potvrdila, že si tato důležitá část americké ekonomiky prochází pozvolnou stabilizací. Říjnové počty prodaných nových domů totiž rostly o 6,2 %, což byl údaj vysoce převyšující většinové odhady analytiků.

Podobně si vedly také prodeje starších domů, které v říjnu stoupaly o 10,1 %. Zatímco prodeje nových domů jsou meziročně vyšší o 5,1 %, prodeje starších domů proti minulému roku rostou dokonce o 23,5 %.

Výrazného propadu se navíc dočkala také zásoba neprodaných domů, která se jen během posledních čtyř měsíců snížila o 12 % a je na podobných úrovních, na jakých se držela ještě v roce 2006.

Zájem o nové bydlení tak mezi americkými domácnostmi evidentně stoupá, a to bez ohledu na situaci v americké ekonomice, kterou trápí nejvyšší nezaměstnanost za posledních 26 let. Ta navíc velmi pravděpodobně jen tak rychle klesat nezačne. 

Růst díky státní pomoci

Hlavní důvody tohoto oživení lze hledat, stejně jako v letech hypotečního boomu, v robustní stimulaci poptávky ze strany americké vlády a centrální banky. V rámci Obamova fiskálního balíčku totiž vláda odsouhlasila významnou pomoc také realitnímu trhu. Ta byla adresována všem americkým občanům, kteří si poprvé v životě kupují nové bydlení a kteří tak na nákup vysněného domu mohou uplatnit slevu z daně ve výši osm tisíc dolarů.

Byla to právě tato sleva, která pomohla v minulých měsících výrazně zvýšit aktivitu na trhu s bydlením. Sleva totiž mohla být uplatněna pouze do posledního listopadového měsíce, což přimělo řadu domácností pospíšit si s podpisem nového kontraktu.

Prodeje starších domů v USA (v milionech anualizovaně)
Prodeje starších domů v USA (v milionech anualizovaně) | Foto: Bloomberg, XTB

Již v září se však začalo diskutovat o tom, že by tato sleva mohla být modifikována a prodloužena i do dalších měsíců, vzhledem k tomu, že trh s bydlením ještě stále nestojí na vlastních nohou.

Obavy, že by se již v příštím roce mohl trh začít dostávat znovu do problémů, proto vedly americký Kongres k tomu, že začátkem listopadu odsouhlasil prodloužení této slevy až do dubna příštího roku. Ta bude navíc nyní zahrnovat také majitele domů, kteří si déle než pět let žádný nový dům nekoupili.

Není to však pouze vláda, která tento důležitý sektor americké ekonomiky podpírá. Ještě s daleko větší pomocí v minulých měsících přispěchala americká centrální banka (Fed), která rozhodla o tom, že do své bilance nakoupí cenné papíry kryté hypotékami v celkovém objemu 1 250 miliard dolarů.

Prostřednictvím těchto nákupů Fed zajistil dostatečně vysokou poptávku po nových hypotékách a přispěl tak ke snížení úrokových sazeb z hypoték. Například u hypotečních úvěrů s třicetiletou fixací proto sazby mohly klesnout zpátky pod hranici 5 %, kde je dělí jen pětina procentního bodu od jejich historického minima.

Nebýt této pomoci, úrokové sazby by byly daleko vyšší, stejně jako problémy domácností, které již nyní velmi složitě splácejí hypotéky s častokrát vyšší hodnotou, než je cena jejich nemovitosti.

Zotavení stojí na vodě

Bez aktivního přispění vlády a centrální banky by byl trh s bydlením v současnosti bez jakýchkoli pochyb v podstatně větším útlumu, což by působilo problémy nejen domácnostem, ale především bankám, které dostal propad cen domů v minulých letech do obrovských problémů.

Zotavení proto stále stojí na vodě, a přestože i nadcházející měsíce mohou přinést pokračující stabilizaci, situace se může opět dramaticky změnit již v druhé polovině příštího roku.

V březnu totiž Fed přestane vykupovat hypotéky a lze si jen stěží představit, že mezeru po něm zaplní komerční banky, které se stále velmi zdráhají úvěrovat rizikový soukromý sektor.

Následný růst úrokových sazeb z hypoték a dubnové ukončení možnosti uplatnit slevu na dani při nákupu domu, pak velmi pravděpodobně dramaticky sníží poptávku po novém bydlení a zvýší tlak na opětovný propad cen domů. Ty sice v posledních pěti měsících začaly opět stoupat, jejich růst je ale pouze výsledkem probíhající masivní fiskální a monetární expanze.

Až teprve příští rok proto ukáže, jaký je skutečný stav amerického trhu s bydlením. Současný optimismus na finančních trzích, se pak může velmi snadno proměnit zpět ve frustraci z nekonečného příběhu s názvem americká hypoteční krize.

Foto: Aktuálně.cz
Jaroslav Brychta
autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers
 

Právě se děje

Další zprávy