Desítky tisíc lidí musí nově podávat daňové přiznání

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 12. 2013 7:05
Lidé s nadprůměrnými příjmy už nemohou využít firemního účetního.
Stačí se jednou v roce dostat nad čtyřnásobek průměrné mzdy a musíte s daňovým přiznáním na "finančák". Ilustrační snímek.
Stačí se jednou v roce dostat nad čtyřnásobek průměrné mzdy a musíte s daňovým přiznáním na "finančák". Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy už nemohou na začátku roku 2014 využít firemního účetního k podání svého daňového přiznání.

Může za to takzvané solidární zvýšení daně, tedy fakticky progresivní zdanění lidí s ročními příjmy nad 48násobek průměrné měsíční mzdy (pro rok 2013 jde tedy o částku 103 536 korun měsíčně). Tuto novinku přichystala ještě bývalá vláda Petra Nečase.

Vedle samotného příspěvku ve výši sedmi procent (z příjmů nad tuto hranici) totiž čeká lidi s vysokými příjmy ještě jedna povinnost: Sami si budou muset podávat daňové přiznání, i kdyby zmíněnou hranici překročili jen v jediném měsíci v roce.

Tedy přesněji: Samozřejmě že budou moci využít služeb daňových poradců, ovšem za jejich služby - na rozdíl od služeb účetních svého zaměstnavatele - budou muset platit.

Nová povinnost se podle údajů ministerstva financí dotkne zhruba 80 tisíc zaměstnanců, kteří za rok 2013 kromě základní daně z příjmů do státního rozpočtu odvedou i solidární sedmiprocentní příspěvek. Přiznání musí podat i ti zaměstnanci, kteří budou platit solidární příspěvek například pouze kvůli jednorázovému měsíčnímu dodatečnému příjmu (klasicky bonusu), jímž celkový měsíční výdělek převýší hranici čtyřnásobku průměrné mzdy.

Daňové přiznání je nutné podat do 1. dubna (při využití daňového poradce do 1. července). Kdo ho podá se zpožděním delším než pět pracovních dnů, ten se vystaví riziku pokuty. Ta činí 0,05 procenta z celkové výše daně za každý den prodlení, maximálně však může činit pět procent daňové povinnosti nebo 300 tisíc korun.

Méně nákladné řešení

Z jakého důvodu vůbec tato nová povinnost vznikla? „Podávání daňového přiznání samotnými zaměstnanci znamená méně administrativně nákladné řešení," vysvětluje náměstek ministra financí Ladislav Minčič.

Alternativou byla možnost, aby nová povinnost zůstala na bedrech zaměstnavatele. To by ale podle ministerstva financí bylo komplikované zvláště tehdy, kdy v některých měsících plat překročí danou hranici a vzniká povinnost uhradit zálohově solidární přirážku, zatímco v některých měsících nikoli. Navíc se také může stát (třeba právě z důvodu jednorázového bonusu), že celkový roční součet bude nižší než stanovený limit, ačkoli v některých měsících tomu tak nebylo.

„V těchto případech by stejně museli zaměstnanci daňové přiznání podávat a zároveň by byli administrativně zatěžováni i zaměstnavatelé. Proto je jednodušší cestou stanovení povinnosti podat daňové přiznání pro zaměstnance," dodává Minčič.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas další aktuality a rady!

 

Právě se děje

Další zprávy