Daňové změny: Roste limit pro přivýdělky, dary i akcie

Petr Kučera Petr Kučera
1. 12. 2013 7:00
Zákonné opatření potvrzené sněmovnou obsahuje i změny nesouvisející s občanským zákoníkem
Foto: Jan Langer

Praha - Zákonné opatření Senátu, které na konci listopadu potvrdili nově zvolení poslanci, obsahuje i několik změn nesouvisejících přímo s novým občanským zákoníkem nebo zákonem o obchodních korporacích.

Politicky nekonfliktní věcné změny převzal ministr financí Jan Fischer od svého předchůdce ve funkci Miroslava Kalouska.

Poslanci tak mimo jiné potěšili všechny, kdo si nepravidelně přivydělávají například prodejem přebytků z vlastní zahrady nebo malých polí. Limit pro daňové osvobození příjmů z takzvané příležitostné činnosti se totiž od ledna 2014 zvýší z nynějších dvaceti na třicet tisíc korun ročně.

Vyšší hranici osvobození ale mohou využít nejen lidé s přivýdělky z pěstitelství či chovatelství. Týká se všech příjmů z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem.

Dosud platná dvacetitisícová hranice funguje už od roku 2004. Její zvýšení o deset tisíc korun prosazoval už bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa jako valorizaci, která bere v úvahu rostoucí inflaci a průměrnou mzdu. Změna má zabránit tomu, aby se reálně zvyšovalo daňové zatížení.

Cenné papíry, dary i zaměstnanecký paušál

Další výrazná změna se týká lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů. Takzvaný časový test se prodlouží z šesti měsíců na tři roky. Na druhou stranu současně začne platit roční limit 100 tisíc korun pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů, které nejsou součástí obchodního majetku - tedy nezávisle na splnění časového testu.

Od roku 2014 se zvyšuje také maximální limit pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely. U fyzických osob stoupne z dosavadních deseti na patnáct procent, u právnických osob se sjednotí na deseti procentech.

Foto: Jan Langer

Ruší se také zaměstnanecký paušál 3000 korun ročně, který zatím neplatil, ale měl nahradit zvažované zrušení daňových výhod u stravenek a dalších benefitů. Přestože poslanci před dvěma lety omezení těchto výhod odmítli, prosadili tehdy současně i zavedení daňového paušálu, což by státní rozpočet připravilo o další peníze.

Všechny tyto změny obsahovala už Kalouskova „daňová reforma", kterou poslanci schválili sice už před dvěma lety, ale její účinnost nakonec odložili až na leden 2015.

Další body z původního Kalouskova balíčku, například zrušení výpočtu daně z takzvané superhrubé mzdy nebo omezení odpočtu u hypoték, mají podle už dříve schváleného zákona začít platit až od roku 2015. Nová vláda tedy bude míst dost času na jejich změnu nebo zrušení.

 

Právě se děje

Další zprávy