Zapomněli jste daňovou slevu? Oprava je zase snadnější

Petr Kučera Petr Kučera
8. 4. 2013 8:24
Po dvou letech se změnilo komplikované ustanovení v daňovém řádu
Foto: Jan Langer

Praha - Lidé, kteří zapomněli včas uplatnit některou daňovou úlevu, mají od letošního roku opět snadnější možnost nápravy.

Po dvou letech se totiž zjednodušilo ustanovení daňového řádu týkající se podání dodatečného daňového přiznání, pokud z něj vyplyne nižší než původně vypočtená daň.

Nové znění § 141 daňového řádu dává lidem možnost přihlásit se o zapomenutou slevu z jakéhokoliv důvodu, ať už šlo třeba o opomenutí nebo neznalost, přičemž konkrétní důvod nemusí být vůbec uveden.

Nadále však platí, že dodatečné daňové přiznání lze podat nejpozději do tří let od lhůty pro podání řádného daňového přiznání.

Konec nejasné podmínky

V předchozích dvou letech mohlo poplatníky odradit komplikované ustanovení, jehož výklad nebyl zcela jasný. Na problém tehdy upozornil online deník Aktuálně.cz.

Oprava daňového přiznání

  • Jestliže v již podaném přiznání objevíte jakoukoliv chybu, můžete podat opravné nebo dodatečné přiznání. V případě, že nově vypočtená daň je vyšší než původní, je to dokonce vaše povinnost.
  • Opravné přiznání lze podat jen do uplynutí standardní lhůty k podání daňového přiznání, tedy obvykle do začátku dubna. Úřad pak vychází z toho nového, k předchozímu tedy nepřihlíží. Nehrozí vám žádná sankce ani nemusíte nic vysvětlovat.
  • Po uplynutí řádného termínu už můžete podat jenom dodatečné přiznání.
  • Pokud jím nárokujete "zapomenutou" slevu, záleží jen na vás, kdy a jestli ho podáte.
  • Jestliže však zjistíte, že máte zaplatit vyšší než původně vypočtenou daň, je podání dodatečného přiznání vaší povinností, nikoliv jen možností.
  • V obou případech tak ale máte učinit do konce kalendářního měsíce následujícího po měsíci, kdy jste tuto chybu zjistili.
  • Dodatečné daňové přiznání lze podat nejpozději do tří let od (původní) lhůty pro podání řádného daňového přiznání.
  • Ohledně samotného přeplatku pak platí, že nepožádáte-li o jeho vrácení do šesti let od konce roku, ve kterém vznikl, přeplatek zanikne a stane se příjmem státního rozpočtu.

Nový daňový řád s účinností od roku 2011 přinesl následující podmínku: Kdo bude chtít opravit své přiznání po uplynutí řádného termínu, bude tak moci učinit jen tehdy, jestliže "vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nasvědčují tomu, že daň byla stanovena v nesprávné výši".

A jak tehdy uvedl jeden z hlavních autorů nového zákona Peter Chrenko, není "novou skutečností", jestliže někdo jen zapomněl, třeba i z neznalosti, včas uplatnit daňovou slevu či odpočet.

Jasné stanovisko Generálního finančního ředitelství chybělo, nicméně naději dávalo vyjádření ministerstva financí: "Zjištění omylu, byť vlastního, lze považovat za novou skutečnost ve smyslu daňového řádu," řekl už v únoru 2011 online deníku Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

V praxi zůstal mírnější výklad

V praxi nakonec finanční úřady opravdu přísné nebyly. "Výklad, podle něhož zapomenutá sleva není novou skutečností podle tohoto ustanovení, by byl pro poplatníky skutečně velmi přísný," říká k tomu nyní mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová.

Daňová správa proto nakonec dala v praxi přednost mírnějšímu výkladu, o němž také už dříve informovala všechny finanční úřady. A to ještě před letošní novelou zákona.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Pokuta kvůli daňovému přiznání končí. Byla moc přísná
Nezapomeňte na vyšší slevy. Změny v daňovém přiznání
Z reformy daní je torzo. Bez hypoték i superhrubé mzdy

Jako "nové skutečnosti či důkazy" tak byly přípustné i situace, kdy se poplatník zapomněl přihlásit o nějakou slevu nebo jiné zvýhodnění. Pod "novou skutečnost" se vešla například i chybná aplikace zákonů, chybné zaúčtování nějakého příjmu dvakrát nebo zdanění něčeho, co mělo být od daně osvobozeno nebo co nemělo být předmětem daně vůbec.

S účinností od ledna 2013 pak jedna z novel daňového řádu zjednodušila příslušné ustanovení tak, aby už nepřipouštěl nejasný výklad. Nyní tak lidé i firmy mohou "podat dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň". Vedle zmíněné lhůty je jediným omezením, že v tomto dodatečném přiznání nebo vyúčtování "nelze namítat vady postupu správce daně", tedy finančního úřadu.

 

Právě se děje

Další zprávy