Levný alkohol z pálenic: Bez zahrady vám ho už nedají

Tomáš Fránek
19. 2. 2013 11:00
Celníci vyhráli důležitý spor o daně placené pěstitelskými pálenicemi
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Provozovatelé zhruba šesti stovek pěstitelských pálenic v Česku si musí důkladně ověřovat, zda lidé, kteří si u nich pálí domácí alkohol, jsou skutečně vlastníky zahrad nebo mají vlastní ovoce.

Pokud si to neprověří, nemohou počítat s levnějším alkoholem - tedy se zvýhodněnou spotřební daní v poloviční sazbě.

Vyplývá to z precedenčního verdiktu Nejvyššího správního soudu. Celní správa uspěla ve sporu o daně, které chtěla doplatit po Palírně Pod lipou v Janově na Bruntálsku.

Kdo chtěl, tak pálil

Palírna měla doplatit desítky tisíc korun na daních za tři roky. U některých lidí, kteří si tam nechali vypálit levnější domácí alkohol, totiž celníci nenašli doklady o vlastnictví k pozemkům nebo potvrzení, že dostali ovoce na vypálení třeba od zaměstnavatele.

Na alkohol vypálený v pěstitelské pálenici je oproti ostatním druhům alkoholu uvalena pouze poloviční spotřební daň. Podmínkou je právě to, že si alkohol mohou nechat vypálit pouze vlastníci či nájemci pozemku (zahrady) nebo ti, kteří získali ovoce jako naturální plnění od zaměstnavatele (to je nutno doložit). Množství pálenky, které si může pěstitel nechat vypálit v pěstitelské palírně, je navíc ročně omezeno na 60 litrů padesátiprocentní pálenky na domácnost.

Podívejte se, jak jsme vloni testovali alkohol z tržnic:

Palírna se proti doměřené dani bránila u soudu. Majitelé namítali, že nemají pravomoc ověřovat si pravdivost prohlášení lidí, kteří ovoce přinesou.

„Takovou pravomoc má jen státní orgán, v daném případě celní úřad, který tuto svou povinnost nesplnil. Pokud pěstitelé v žádosti o zpracování kvasu uvedli nepravdivé údaje, mají být za toto jednání postihováni oni, a nikoli provozovatelka pěstitelské pálenice," uvedli majitelé palírny v žalobě.

Podle majitelů palírny neprověřovali celníci ani to, zda podmínky pro zvýhodněné pěstitelské pálení nesplňují třeba rodinní příslušníci lidi, kteří žádost předložili.

Musíte to ověřit

Nejvyšší správní soud ale stížnosti pěstitelské pálenice nevyhověl. Podle soudců je skutečně na pálenici, aby si ověřila, zda lidé ve svých žádostech o vypálení alkoholu uvádějí pravdivé údaje.

Podle soudců lze vlastnictví pozemků poměrně jednoduše ověřit v katastru nemovitostí.

„Takové ověřování přitom nelze chápat jako nepřiměřené břemeno pro provozovatele pěstitelské pálenice s přihlédnutím k tomu, že stěžovatelka je podnikatel, je plátkyní spotřební daně a daně z příjmů, což samo o sobě vyžaduje určitou kvalitu vedení evidence. Takže nahlížení do katastru nemovitosti, nyní zejména prostřednictvím internetu, by mělo být v jejích  možnostech," uvedl Nejvyšší správní soud.

Reportáž z Vizovic: Z nové stáčírny jde košer slivovice

Že si pálenice tyto informace neověřovala nebo je po lidech nevyžadovala, bylo podle soudců svobodnou volbou jejích majitelů. „Sice to zvýšilo komfort vyřizování žádostí o zpracování kvasu (ovoce) pro pěstitele i pro sebe, ovšem za cenu zvýšení podnikatelského rizika," konstatovali soudci.

Pokud tedy celníci zjistí pochybení, mají podle Nejvyššího správního soudu ze zákona daň dodatečně vyměřit.

170 tisíc paličů

V pěstitelských pálenicích si v posledních letech lidé nechají vypálit kolem pěti až šesti milionů litrů čistého alkoholu za rok. Počet lidí, kteří si legálně vypálí vlastní alkohol, se odhaduje na sto sedmdesát tisíc.

V Česku má povolení 640 pálenic. Jen zhruba třicet procent jich je v Čechách, zbytek na Moravě, nejvíce na Uherskohradišťsku.

 

Právě se děje

Další zprávy