Kdo se díval na vaše daňové přiznání? Údaje v ohrožení

Tomáš Fránek
5. 2. 2013 7:00
Finanční ředitelství porušilo zákon o ochraně osobních údajů, potvrdil soud
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Strážci daní musí s definitivní platností zaplatit vysokou pokutu za to, jakým způsobem nahlíželi lidem do daňových přiznání.

Nejvyšší správní soud totiž nevyhověl stížností Generálního finančního ředitelství, které se pokutě ve výši 350 tisíc korun bránilo.

Pokutu daňovému ředitelství uložil Úřad pro ochranu osobních údajů. Jeho zástupci při kontrole zjistili, že v automatizovaném systému daňové správy nebylo možné poznat, kdo, kdy a z jakého důvodu do daňových přiznání nahlížel.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů jde o vážné pochybení, protože zákon ukládá povinnost takové údaje uchovávat. "Pokuta je poměrně vysokou částkou pro státní orgán," podotkl předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec.

Stačí mlčenlivost

Generální finanční ředitelství se bránilo u soudu. Podle zástupců ředitelství se pravidla nakládání s osobními údaji na berní úředníky nevztahují, takže za ně nemohou být pokutování.

Finanční správa argumentovala, že "jde o údaje nezbytné pro plnění povinností správce stanovených zvláštními zákony pro zajištění významného finančního zájmu České republiky nebo Evropské unie, kterým je zejména stabilita finančního trhu a měny."

Navíc mají úředníci finanční správy ze zákona uloženu povinnost mlčenlivosti, takže rizika úniku soukromých dat jsou minimální. „Systém je v oblasti bezpečnostních rizik při zpracování osobních údajů daleko bezpečnější než stav ve sféře soukromoprávních osob," uvedli zástupci finančního ředitelství ve stížnosti proti pokutě.

Zákon platí i pro vás

S argumentací finanční správy ale Úřad pro ochranu osobních údajů nesouhlasil. „Právě informační systémy veřejné správy s ohromným objemem citlivých dat nepochybně představují riziko možného zneužití a mohou mít i závažnější dopady do sféry práv dotčené osoby," uvedli právní zástupci Úřadu pro ochranu osobních údajů.

A soudy potvrdily, že finanční ředitelství porušilo zákon. Konstatoval to už Městský soud v Praze, podle něhož se v tomto případě žádná výjimka na postup daňových úředníků nevztahuje. „Je povinností osobní údaje chránit a zabezpečit je," rozhodli soudci. To nyní potvrdil i Nejvyšší správní soud.

Generální finanční ředitelství není jediným státním úřadem, který nedostatečně chránil osobní údaje lidí.

Například o sto tisíc korun vyšší pokutu dostalo od úřadu loni v červenci ministerstvo školství za neoprávněné zveřejnění údajů o romských žácích, kteří dostávali dotace na studium. Ministerstvo v seznamu zveřejnilo bydliště žáků, údaje školy a výši poskytnuté dotace.

Pokuta nyní hrozí i ministerstvu práce a sociálních věcí za způsob, jakým nakládalo s daty stovek tisíc příjemců sociálních dávek u projektu sKarta.

Foto: Isifa/Thinkstock
Čtěte také:
Potvrzeno. Drábek chyboval, sKarta porušuje soukromí
Pošťáky nelze kontrolovat přes GPS, rozhodl úřad


 

Právě se děje

Další zprávy