Daně definitivně porostou, prezident podepsal balíček

Radek Pecák Jiří Hovorka Radek Pecák, Jiří Hovorka
21. 12. 2012 22:03
Sazby daně z přidané hodnoty se zvýší o jeden procentní bod na 15 a 21 procent
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN
Václav Klaus pronáší projev během 67. Valného shromáždění OSN | Foto: Reuters

Praha - Prezident republiky Václav Klaus zavedení vládního daňového balíčku nezdrží. Jak informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat, prezident v pátek podepsal čtyři zákony.

Mezi nimi i daňový balíček, který obsahuje zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. Definitivně tak platí, že rok 2013 neodstartuje jen na několik dnů s jednotnou sazbou 17,5 procenta, což hrozilo, kdyby Klaus podpis zdržoval, případně zákon vetoval.

K jednotné sazbě DPH ve výši 17,5 procenta se má česká ekonomika ale stejně propracovat. Daňový balíček totiž se dvěma sazbami ve výši 15 a 21 procent počítá na roky 2013 až 2015 a od roku 2016 má podle dříve schváleného zákona dojít právě ke sjednocení sazeb na 17,5 procenta.

Vyšší daně pro bohaté, důchodce i OSVČ

Kromě zvýšení DPH daňový balíček zavede také dodatečné sedmiprocentní zdanění lidí s příjmy zhruba nad hranicí 100 tisíc korun měsíčně. Omezí také výdajové paušály u živnostníků, kteří si v případě jejich použití v daňovém přiznání nebudou od daně z příjmů moci odečíst slevu na dítě a na manžela/manželku bez příjmů (čtěte podrobněji).

U pracujících důchodců se s daňovým balíčkem čas od roku 2013 vrátí do roku 2007, kdy důchodci od daně z příjmů ze svých výdělků nemohli odečítat základní daňovou slevu na poplatníka. Nyní mohou, po změně již 24 840 korun od daně neodečtou. Konec daňové slevy na poplatníka pro důchodce ovšem zasáhne i třeba ty seniory, kteří mají zdanitelný příjem z pronájmu a také zhruba 1250 seniorů, jejichž starobní důchod je v takové výši (více jak 24 tisíc korun), že podléhá dani z příjmů.

Přijatý zákon také snižuje pro příští rok vratku části spotřební daně z nafty pro zemědělce, od následujícího roku takzvaná zelená nafta zanikne.

Zlý diktát na prezidenta

Dále se například zvyšuje daň z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta a ruší stropy odvodů na zdravotní pojištění, což přinese další snížení čisté mzdy pro vysocepříjmové skupiny lidí.

Jen na roky 2013 až 2015 byly kromě vyšších sazeb DPH schváleny ještě zmíněné změny u výdajových paušálů OSVČ, dodatečná sedmiprocentní daň pro lidi s vysoce nadprůměrnými příjmy a také konec stropů u zdravotního pojištění.

Václav Klaus balíček podepsal, i když dal dříve najevo, že se mu nelíbí, když se takováto změna zákonů schvaluje na poslední chvíli.

Podle ústavy má prezident lhůtu 15 dní na to, aby se rozhodl, zda zákon podepíše, nebo nepodepíše. Klaus řekl, že ho tím vláda staví před hotovou věc a označil to za "zlý diktát na prezidenta". Navíc podle něho vláda kalkuluje špatně, že zvýšením daní vybere více peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy