Daňové změny v roce 2013: Živnostníci přijdou o tisíce

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
2. 1. 2013 12:03
Vedle tradičního zvýšení minimálních záloh tentokrát ukrojí peníze i vládní balíček
Foto: Jan Langer

Praha - Většina osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) si v příštím roce připlatí na daních a povinném pojistném.

Vedle tradičního zvýšení minimálních záloh totiž může z jejich příjmů v příštím roce více ukrojit takzvaný vládní daňový balíček, který už poslanci definitivně schválili.

Většina OSVČ, platící minimální měsíční zálohy na důchodové i zdravotní pojištění, si za rok 2013 připlatí v řádu stokorun. A OSVČ, které od daní dosud odečítají slevy na děti či manželku/manžela, přijdou dokonce o tisíce až desetitisíce korun.

Aktuálního daňového přiznání za rok 2012 se však tyto změny ještě netýkají. Naopak: fyzické osoby si mohou odečíst vyšší slevy než před rokem (podrobnosti k daním za rok 2012 čtěte zde).

Zvedají se minimální zálohy

U důchodového pojištění se minimální měsíční záloha zvedne ze současných 1836 korun na 1890 korun. Měsíčně si tedy OSVČ připlatí 54 korun, za rok pak odvedou na účet České správy sociálního zabezpečení o 648 korun více.

OSVČ, které vykonávají vedlejší výdělečnou činnost, si připlatí 21 korun měsíčně, když jim minimální záloha vzroste ze 735 na 756 korun. Naopak beze změny (115 korun) zůstává minimální výše zálohy na nemocenské pojištění.

U zdravotního pojištění minimální výše zálohy roste o 51 korun, ze současných 1697 na 1748 korun. Za rok si tedy OSVČ platící minimální zálohy připlatí na zdravotním pojištění 612 korun. Při výkonu vedlejší činnosti není povinnost platit minimální zálohy na zdravotní pojištění.

Zatímco u zdravotního pojištění je třeba výši minimální zálohy změnit hned s lednovou platbou, u důchodového pojištění je třeba změnu provést až v měsíci, ve kterém OSVČ odevzdá správě sociálního zabezpečení přehled příjmů za rok 2012.

Minimální zálohy si podle statistiky VZP platí u zdravotního pojištění 54 % všech OSVČ. To ale neznamená, že by zbylých 46 % OSVČ platilo vyšší zálohy. Většina z nich totiž třeba kvůli souběhu se zaměstnáním platí nulové zálohy a jednou za rok pak platí celkové zdravotní pojištění. Vyšší jak minimální zálohy tak odvádí jen zhruba 8,5 % všech OSVČ. Česká správa sociálního zabezpečení pak podobnou statistiku u důchodového pojištění nevede.

Konec stropu se většiny nedotkne

Daňový balíček - údajně dočasně jen na roky 2013 až 2015 - ruší u zdravotního pojištění maximální vyměřovací základ, který je nyní nastaven na 72násobku průměrné mzdy, a dosahuje tak v roce 2012 úrovně 1 809 864 korun. Jde o strop, z něhož se vypočítává zdravotní pojištění, přesáhne-li vyměřovací základ toto maximum, neplatí se již z tohoto přebytku nyní zdravotní pojištění.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Komplikace pro lidi s vyššími příjmy: Musí dát přiznání
Aktivní důchodci zaplatí vyšší daně. Nejen když pracují
Co všechno přináší rok 2013. Změny ve vaší peněžence

V letech 2013 až 2015 se tedy bude zdravotní pojištění vypočítávat i nad tuto hodnotu, v praxi se to však dotkne jen minima OSVČ. Například živnostník uplatňující 60% výdajový paušál s hrubým měsíčním příjmem 750 tisíc korun má vyměřovací základ zhruba 10 tisíc pod maximem, a změna na něj tak nikterak nedopadne.

Využíváte paušály? Nedostanete slevy

Daleko citelněji ovšem OSVČ zasáhne další změna, kterou přináší daňový balíček. Ta se ale dotkne až daňového přiznání za rok 2013, tedy podávaného na začátku roku 2014. V daňových přiznáních za rok 2012, která mají OSVČ podávat na začátku roku 2013, tedy mohou ještě uplatnit všechny slevy, o kterých bude dále řeč.

Počínaje příjmy za rok 2013 začne platit, že pokud OSVČ využije takzvané výdajové paušály, nebude moci současně využít daňové slevy na dítě (13 404 korun za rok) a na manžela/manželku (24 840 korun ročně). Zůstane však zachována možnost využívat další úlevy jako základní slevu na poplatníka (24 840 korun ročně), slevy pro tělesně postižené nebo možnost odečítat úroky z úvěru na bydlení od daňového základu.

V případě souběhu příjmů z více druhů činností, přičemž u některých poplatník bude využívat paušál a u některých ne, bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent součtu základů daně bez využití paušálu.

Samotná výše paušálů se nakonec nemění, přestože ministr Kalousek původně navrhoval jejich výrazné snížení na úroveň roku 2004. U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) je však nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahující dva miliony korun za rok.

Příklady: konec slev připraví OSVČ o tisíce

Online deník Aktuálně.cz vypočítal dva vzorové příklady ukazující, jak konec možnosti uplatnění daňových slev pocítí živnostníci v praxi.

1) Obchodní zástupce s ročním příjmem 300 tisíc a dvěma dětmi

Šedesátiprocentní paušál ukrojí z příjmů 180 tisíc korun, takže ke zdanění v letech 2012 i 2013 zbyde 120 tisíc. Patnáctiprocentní daň činí 18 tisíc korun, kompletně ji ale vymaže sleva na poplatníka ve výši 24 840 korun.

Náš obchodní zástupce tak nebude státu na dani z příjmů platit ani korunu. V případě ale, že si uplatní slevu na své dvě děti, stát mu vyplatí za celý rok 2012 formou daňového bonusu 26 808 korun.

V roce 2013 už ale státní kasa tak vstřícná nebude a vzájemný účet u daně z příjmů se uzavře na nule.

2) Tlumočnice s ročním příjmem 750 tisíc, s jedním dítětem a manželem bez práce

Svobodná povolání mohou využít čtyřicetiprocentní paušál. Protože se jí to vyplatí (i kvůli tomu, že nemusí zakládat každou účtenku), uplatňuje ho také naše tlumočnice.

Ta si za rok 2012 vydělá 750 tisíc. Ke zdanění ji po odečtení čtyřiceti procent zbyde 450 tisíc korun. Po odečtení základní slevy na poplatníka zbývá daň z příjmů ve výši 42 660 korun.

Protože žena z našeho příkladu vydělávala více než manžel, je to on, kdo je doma s malým dítětem. Protože manžel nevydělává, může si žena jeho i dítě odečíst od daní. Po odečtení těchto slev tak na dani z příjmů za rok 2012 zaplatí 4416 korun.

Při stejné životní situaci o rok později ale už daň bude takřka desetinásobná - 42 660 korun.

Foto: Isifa/Thinkstock
Čtěte podrobný přehled:
Co všechno přináší rok 2013. Změny ve vaší peněžence

 

Právě se děje

Další zprávy