Končí daňový trik, který používá Zuno Bank i Kalousek

Petr Kučera Petr Kučera
26. 7. 2012 14:28
Příjmy ze spořicího účtu i státních dluhopisů už bude potřeba standardně zdanit
Foto: Jan Langer

Praha - Trik, který lidem umožnil neplatit daň z úrokového výnosu u spořicího účtu nové Zuno Bank nebo u některých dluhopisů, od začátku příštího roku skončí.

Vyplývá to z novely zákona o daních z příjmů, rušící dosavadní výhodná pravidla pro zaokrouhlování.

Poslanci ji - jako součást novely zákona o investičních pobídkách - v tichosti schválili už v březnu.

Změna se dotkne také "Kalouskových" státních spořicích dluhopisů pro občany, u nichž stát uplatnil stejný postup, vedoucí v praxi ke zvýšení čistého výnosu pro vkladatele či investory.

Zpřísnění, znamenající v praxi konec daňového osvobození příjmů z úroků, se však projeví až u dluhopisů emitovaných počínaje účinností novely, tedy po 1. lednu 2013.

"Dluhopisy vydané do konce roku 2012, tedy i připravovaná podzimní emise státních spořicích dluhopisů, budou až do své splatnosti podléhat zdanění podle právní úpravy platné k datu emise. Budou tedy zachovány podmínky, za kterých si občané pořizovali dluhopisy před nabytím účinnosti této novely," říká Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

U spořicích účtů se však nová, přísnější pravidla dotknou i lidí, kteří si účet založili dříve. Možnost zaokrouhlování potrvá jen do konce roku 2012, pro úroky připsané po Novém roce pak skončí nezávisle na datu vkladu peněz nebo zřízení účtu.

Jak to funguje

Podle zákona musí banky strhnout 15% daň z úroků vždy při jejich připsání. Toho při svém startu využila nová Zuno Bank, která v červenci loňského roku začala jako první na českém trhu připisovat úroky nikoliv měsíčně nebo čtvrtletně jako konkurenti, ale denně.

Jestliže má totiž někdo na spořicím účtu méně než 127 500 korun, činí denní úrok maximálně 6,99 korun. Podle současných daňových předpisů se přitom základ daně zaokrouhluje směrem dolů, tedy na maximálně šest korun.

Stejně tak se může zaokrouhlit samotná 15% daň, kterou mají banky z tohoto základu strhnout. A protože v uvedeném případě činí maximálně 90 haléřů, po zaokrouhlení dolů je nulová.

Limit 127 500 korun si lidé mohou zvýšit až na desetinásobek - tolik účtů si totiž lze u Zuno založit, byť hlavně pro bohatší zájemce jde o trochu komplikovaný postup.

Podobně výhodný postup - z pohledu investorů, nikoliv státního rozpočtu - použilo také samotné ministerstvo financí, když vloni na podzim uvedlo první emisi spořicích dluhopisů pro občany. Jejich nominální hodnotu stanovilo na jedinou korunu, přestože minimální nákup činil 1000 kusů. Stejná pravidla platí i pro už vydané jarní a chystané podzimní dluhopisy.

Změnu nechystáme... Vlastně už je schválena

Když Zuno Bank tuto novinku připravovala, mohla spoléhat "jen" na metodický pokyn ministerstva financí. Jenže od poloviny loňského července - shodou okolností v té době Zuno Bank vstupovala na trh - je zaokrouhlení upraveno přímo v zákoně o daních z příjmů.

Zaokrouhlení přitom není novinkou, podobné pravidlo fungovalo do konce roku 2010. Ze zákona vypadlo teprve od ledna v souvislosti s novým daňovým řádem.

Ještě vloni v září ministerstvo financí online deníku Aktuálně.cz tvrdilo, že zpřísnění zákona nechystá. Samo ji pak použilo u spořicích dluhopisů.

Jenže stejně výhodný postup pak u svých nových dluhopisů využily či chtějí využít i některé společnosti, Česká národní banka už povolila vydání zhruba patnácti takových emisí. A to byl zřejmě důvod, proč se vláda rozhodla zasáhnout.

Zpřísnění zákona schválili poslanci v tichosti už v březnu. Novelu příslušného ustanovení zákona o daních z příjmů navrhl hospodářský výbor sněmovny, přidal ji jako takzvaný přílepek do nepříliš související novely zákona o investičních pobídkách. Ministerstvo financí se o chystané změně oficiálně zmínilo až nyní - na konci července.

O miliardy jsme nepřišli

Ministerstvo nicméně popírá, že by dosavadní možnost zaokrouhlování připravovala státní rozpočet o příjmy v řádech miliard nebo stamilionů.

Zdůrazňuje, že výhodná pravidla totiž platí jen pro fyzické osoby. To je sice případ spořicího účtu Zuno Bank nebo státních spořicích dluhopisů, nikoliv však už - až na výjimky - dluhopisů vydávaných velkými společnostmi, například bankami.

"Navíc se jedná o legální možnost, která zde existuje již dlouhou dobu. Je to asi stejně relevantní úvaha, jako kdyby bylo napsáno, že stát tratí XX miliard korun kvůli tomu, že sazba daně z příjmů fyzických osob není 50 procent, ale jen 15 procent," říká Jan Gregor, náměstek ministra financí pro veřejné rozpočty.

Zuno Bank bez následovníků

U spořicích účtů použila výhodné zaokrouhlování (díky dennímu připisování úroků) jen zmíněná Zuno Bank, ostatní banky ji nenásledovaly a nadále připisovaly úroky měsíčně nebo čtvrtletně.

Konkurenti se mimo jiné obávali, že pokud by se takový postup začal masivněji využívat, stát jej brzy zruší. Což se nakonec také stalo.

"Již od vstupu na trh se striktně držíme intencí nastavených právní legislativou. Pokud dojde k jakýmkoli legislativním změnám, budeme na ně samozřejmě adekvátně reagovat, a to opět ve prospěch našich klientů," říká nyní mluvčí Zuno Bank Lukáš Tomis. "Denní úročení je pouze kapkou v moři, jednou z mnoha výhod," dodává.

Čtěte také:
Končí daňový trik, který používá Zuno Bank i Kalousek
 

Právě se děje

Další zprávy