Komplikace pro lidi s vyššími příjmy: Musí dát přiznání

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
12. 6. 2012 6:00
Nová povinnost se dotkne i těch, kteří obdrží vysoký jednorázový bonus
Foto: Jan Langer

Praha - Lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy už nebudou moci od roku 2013 využít firemního účetního k podání svého daňového přiznání.

Novinku přichystala vláda v souvislosti se zavedením takzvaného solidárního příspěvku, tedy progresivním zdaněním lidí s příjmy nad 48násobek průměrné mzdy (zhruba 100 500 korun měsíčně).

Vedle samotného příspěvku ve výši sedmi procent (z příjmů nad tuto hranici) totiž čeká lidi s vysokými příjmy ještě jedna povinnost: Sami si budou muset podávat daňové přiznání.

Tedy přesněji: Samozřejmě že budou moci využít služeb daňových poradců, ovšem za jejich služby - na rozdíl od služeb účetních svého zaměstnavatele - budou muset platit.

„Stejná povinnost začne platit i pro ty zaměstnance, kteří budou platit solidární příspěvek pouze z důvodu jednorázového měsíčního dodatečného příjmu (například bonusu), kterým celkový měsíční výdělek převýší hranici zhruba 100 tisíc korun," říká Tomáš Hunal z poradenské společnosti PwC ČR, která na novinku upozornila.

O tisíce korun méně

Vláda vedle zmíněného solidárního příspěvku naplánovala na příští tři roky také zrušení stropů pro platby zdravotního pojištění.

Z výpočtů online deníku Aktuálně.cz vyplývá, že například topmanažer s půlmilionovou hrubou měsíční mzdou přijde v roce 2013 o přibližně 50 tisíc korun měsíčně. V roce 2014 pak jeho čistý měsíční příjem v porovnání s rokem 2012 klesne o více jak 70 tisíc.

Kdo má na výplatní pásce 150 tisíc hrubého, bude státu a pojišťovnám v roce 2014 odvádět o přibližně osm tisíc korun měsíčně víc oproti letošnímu roku.

Opatření jsou součástí vládou schváleného balíku opatření, jehož cílem je snížit schodek státního rozpočtu. Soubor zákonů nyní projednají poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy