Živnostníci přijdou o daňové slevy. Známe podrobnosti

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 4. 2012 5:45
Při využití výdajových paušálů půjde i nadále odečítat třeba hypotéku
Foto: Jan Langer

Praha - Ministerstvo financí upřesnilo, jakým způsobem omezí využívání výdajových paušálů pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ).

V návrhu zákona, týkajícího se nedávno dohodnutých vládních "rozpočtových opatření", jasně uvádí: Kdo od roku 2013 využije výdajové paušály, ten si nebude moci uplatňovat daňovou slevu na dítě a na vyživovanou manželku či manžela.

Předchozí obecnější vyjádření přitom nevylučovala, že vláda omezí například i položky odčitatelné od daňového základu, tedy třeba úroky zaplacené na úvěr na bydlení nebo uhrazené životní pojištění. Nakonec ale všechny slevy a odpočty s výjimkou zmíněných dvou (dítě a manžel/ka) zůstávají.

Ministerstvo v návrhu předpokládá, že by se nová pravidla mohla dotknout až 300 tisíc osob samostatně výdělečně činných, které s výdajovými paušály v daňovém přiznání počítají.

Souběh a limit

V případě souběhu příjmů z více druhů činností (typicky u přivýdělku při zaměstnání) bude nárok na daňové slevy zachován, pokud základ daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent základu daně bez využití paušálu.

Pokud návrh schválí Parlament, začne od roku 2013 platit také další z již dříve avizovaných změn: U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) je nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahujících dva miliony korun.

Konkrétní příklady

Ministerstvo financí uvádí v důvodové zprávě také příklad OSVČ, která uplatňuje šedesátiprocentní paušál a od daní odečítá jedno dítě a manžela:

Pro snadnější pochopení celého mechanismu přikládáme i další dva redakční příklady.

Obchodní zástupce s ročním příjmem 300 tisíc a dvěma dětmi

Šedesátiprocentní paušál ukrojí z příjmů 180 tisíc korun, takže ke zdanění v letech 2012 i 2013 zbyde 120 tisíc. Patnáctiprocentní daň činí 18 tisíc korun, kompletně ji ale vymaže sleva na poplatníka ve výši 24 840 korun.

Náš obchodní zástupce tak nebude státu na dani z příjmů platit ani korunu. V případě, že si uplatní slevu na své dvě děti, mu ale stát vyplatí za celý rok 2012 formou daňového bonusu 26 808 korun.

V roce 2013 už ale státní kasa tak vstřícná nebude a vzájemný účet u daně z příjmů se uzavře na nule.

Tlumočnice s ročním příjmem 750 tisíc, s jedním dítětem a manželem bez práce

Svobodná povolání mohou využít čtyřicetiprocentní paušál. Protože se jí to vyplatí (i kvůli tomu, že nemusí zakládat každou účtenku), uplatňuje ho také naše tlumočnice.

Ta si za rok 2012 vydělá 750 tisíc. Ke zdanění jí po odečtení čtyřiceti procent zbyde 450 tisíc korun. Po odečtení základní slevy na poplatníka zbývá daň z příjmů ve výši 42 660 korun.

Protože žena z našeho příkladu vydělávala více než manžel, je to on, kdo je doma s malým dítětem. Protože manžel nevydělává, může si žena jeho i dítě odečíst od daní. Po odečtení těchto slev tak na dani z příjmů za rok 2012 zaplatí 4416 korun.

Při stejné životní situaci o rok později ale už daň bude téměř desetinásobná - 42 660 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy