Na daň z nemovitostí máte dva dny, ušetřete 500 korun

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
6. 2. 2012 10:07
Oficiální termín sice již skončil, zákon ale počítá sankci až šestý den po něm
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Daňové přiznání k dani z nemovitostí lze bez sankce podat už jen do zítřka.

Pokud se na finanční úřad dostane později, bude to s pokutou v minimální výši 500 korun.

Oficiální termín pro daň z nemovitostí sice skončil s lednem, zákon ale začíná sankci počítat až po uplynutí dalších pěti pracovních dnů - letos je tedy možné přiznání bez sankce podat nejpozději v úterý 7. února.

Daňové přiznání musí podat všichni, kdo se v minulém roce stali vlastníky nemovitosti (například pozemku, bytu či rodinného domu). Kdo tedy vloni koupil byt nebo ho třeba zdědil, musí letos podat daňové přiznání k dani z nemovitostí za rok 2012.

Foto: Jan Langer
Čtěte podrobněji:
Daň z nemovitostí je tu. Odpovědi na nejčastější otázky
Daň z nemovitostí se blíží, stovka měst a obcí ji zvedá

Přiznání musí podat ale i lidé, kteří sice podali přiznání už v některém z předchozích zdaňovacích období, ale změnily se u nich "okolnosti rozhodné pro vyměření daně". Takovou okolností je například změna počtu vlastněných nemovitostí, změna rozlohy pozemku, kolaudace stavby či dobudování přístavby k rodinnému domu.

Naopak důvodem pro podání nového daňového přiznání není změna koeficientů a sazeb (výše daně), ze kterých se daň z nemovitostí vypočítává.

Více času mají poplatníci, kteří žádost o změnu zápisu v katastru nemovitostí sice podali v roce 2011, ale samotný zápis bude proveden až letos.

V takovém případě musí přiznání podat do konce třetího měsíce od konce měsíce, ve kterém byl zápis proveden. Pro představu: Zápis bude proveden 17. února, daňové přiznání je třeba podat do 31. května.

 

Právě se děje

Další zprávy