Limit pro placení daní z příležitostných příjmů stoupne

Petr Kučera Petr Kučera
11. 9. 2011 13:15
Příjemná změna pro lidi, kteří si občas přivydělávají drobným prodejem
Foto: Jan Langer

Praha - Limit pro daňové osvobození příjmů z takzvané příležitostné činnosti se s velkou pravděpodobností zvýší z nynějších dvaceti na třicet tisíc korun ročně.

Shodně se má zvýšit i limit, od něhož je nutné podávat daňové přiznání pro tento typ příjmu.

Vyplývá to z návrhu daňové reformy, který v srpnu schválila vláda a nyní jej projednají poslanci.

Příjemná změna pro lidi, kteří si občas přivydělávají drobným prodejem, má platit od roku 2013.

Zvýšení dosavadního limitu prosadil v připomínkovém řízení ministr zemědělství Ivan Fuksa z ODS, který se tím nyní oficiálně pochlubil veřejnosti.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 s touto změnou souhlasil a zařadil ji do materiálu, schváleném následně vládou.

Podpora drobných přivýdělků

Ministerstvo zemědělství si od zvýšení limitu slibuje více pracovních příležitostí na venkově a také rozšíření nabídky kvalitních regionálních potravin.

"Zvýšení limitu povzbudí lidi na venkově, aby si finančně přilepšili například prodejem přebytků z vlastní zahrady nebo malých polí. Podle našich odhadů si dvacet až třicet tisíc korun z příležitostných činností vydělá několik tisíc poplatníků ročně," vysvětluje ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Novinka nepomůže lidem, kteří se zemědělstvím živí jako podnikatelé, ale pouze těm, kteří si chtějí jen přivydělat, jako jsou například drobní včelaři.

Osvobození ale může využít každý člověk s příležitostnými příjmy, tedy nejen z oblasti pěstitelství či chovatelství.

Beze změny by limit fakticky klesal

Dosud platná dvacetitisícová hranice pro výběr daní z příležitostných činností funguje už od roku 2004. Její zvýšení o deset tisíc korun je podle Fuksy valorizací, která bere v úvahu rostoucí inflaci a průměrnou mzdu.

"Změnou limitu zabráníme tomu, aby se reálně zvyšovalo daňové zatížení z příležitostné činnosti," říká Fuksa.

Díky zvýšení limitu klesnou podle ministra administrativní náklady státu i daňových poplatníků, spojené s přiznáváním daně či kontrolou.

 

Právě se děje

Další zprávy