Češi končí s prací pro stát, od teď vydělávají pro sebe

Petr Kučera Petr Kučera
15. 6. 2011 12:05
Středa je Dnem daňové svobody, spočítal Liberální institut
Foto: Jan Langer

Praha - Ve středu 15. června přestávají Češi odevzdávat veškerý výdělek státu a po zbytek roku už budou vydělávat sami pro sebe. Podle výpočtu Liberálního institutu totiž nastává Den daňové svobody.

Češi tak letos na stát pracovali 165 dní, což je o tři dny méně než loni. V posledním desetiletí přitom nedošlo k výraznějším posunům, zlomový den se pohyboval mezi 6. a 18. červnem.

Liberální institut při výpočtu vychází z dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Nejdříve podle nich začali vydělávat "pro sebe" lidé v Jižní Koreji (14. dubna), naopak nejpozději oslaví Den daňové svobody v Dánsku (2. srpna).

Nižší odvody státu platí i Slováci, a to do 22. května. Průměr členských zemí OECD připadá na 10. červen.

Jiné výzkumy, jiná data

Nicméně podle výpočtu společnosti Patria Finance, používající odlišné metodiky, připadne Den daňové svobody až na 20. červen - stejně jako vloni.

Naopak optimističtější data uvádí nadace New Direction, vycházející z výpočtů společnost Ernst & Young. Podle nich Češi patří k průměru Evropské unie, když na stát pracují do 10. června.

Nejdéle na stát v Evropské unii podle Ernst & Young pracují Belgičané, nejkratší dobu Kypřané. Češi patří k průměru, V Belgii občané teoreticky odevzdávají vlastní zemi vše, co vydělají, až do 4. srpna. Kypřané takto odevzdávají výdělky jen do 13. března.

Výpočty zveřejněné nadací New Direction také ukazují, že daně v evropské sedmadvacítce rostou. Průměrná reálná úroveň zdanění letos v Evropské unii vzrostla zhruba o 0,25 procenta. Autoři studie to přičítají především růstu daně z přidané hodnoty v celkem 13 členských státech EU.

Šest z 27 členských států EU si prostřednictvím sociálních odvodů, daní z příjmu a daně z přidané hodnoty bere více než polovinu toho, co zaměstnanci vydělají. "A navzdory velmi vysokému zdanění rozpočtové schodky rostou jako nikdy předtím," řekla Cécile Philippeová, šéfka institutu IEM, který se na výpočtech podílel. 

 

Právě se děje

Další zprávy