Vyšší daně pro bohaté? Jen o kousek, plánuje vláda

Petr Kučera Petr Kučera
2. 6. 2011 11:10
Návrh ČSSD na obnovení progresivní sazby koalice odmítla
Foto: Jan Langer

Praha - S dalším návrhem na výrazně vyšší zdanění lidí s nejvyššími příjmy přišli sociální demokraté. A koaliční vláda jej na svém čtvrtečním zasedání podle očekávání odmítla.

Vláda v tomto směru chystá v rámci daňové reformy od roku 2013 jen menší změny. Ty mají z dosavadní "rovné" sazby daně odstranit degresi - tedy situaci, kdy lidé s nejvyššími příjmy platí v praxi nižší sazbu než ostatní.

ČSSD: Dvojnásobná sazba pro bohaté

Sociální demokraté navrhují obnovit takzvanou progresivní sazbu. Lidé s příjmy nad 1,2 milionu korun ročně by platili každý rok daň ve výši 180 tisíc korun plus třicet procent z částky převyšující 1,2 milionu. Pro lidi s  příjmem do zhruba 100 tisíc měsíčně by zůstala nynější 15% sazba.

Státní rozpočet by si podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky polepšil o přibližně 1,5 miliardy korun ročně.

I přes nesouhlas vládní většiny nyní opozice zkusí prosadit svůj návrh ve sněmovně. Poslanci přitom odmítli už několik podobných návrhů, naposledy letos v březnu.

Rovná 15% daň z takzvané superhrubé mzdy se v Česku platí od roku 2008, zavedla ji koaliční vláda ODS, KDU-ČSL a Strany zelených vedená Mirkem Topolánkem.

"Zavedením rovné daně byl opuštěn dávný princip společenské solidarity, zakotvený již ve francouzské Deklaraci práv člověka občana. Ta stanoví, že daň musí být rovnoměrně rozvržena na všechny občany s ohledem na jejich majetkové poměry," domnívají se poslanci ČSSD podepsaní pod návrhem.

Sobotka připomíná, že princip progresivního zdanění platil nepřetržitě od vzniku Československé republiky.

Do konce roku 1999 pak bylo v Česku pět daňových pásem, přičemž v nejvyšším z nich byl roční základ daně přesahující 1,104 milionu korun daněn 40% sazbou. Do konce roku 2007 pak existovala čtyři pásma (12% sazba ze základu daně do 121 200 Kč, 19% sazba do 218 400 Kč, 25% sazba do 331 200 Kč a 32% sazba od 331 200 Kč).

"Ve srovnání s progresí platnou do roku 2007 by tedy náš nový návrh postihl jen skupiny s vysoce nadprůměrnými příjmy," zdůrazňuje Sobotka.

Vláda: Uděláme to jinak

Koaliční vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných však trvá na zachování rovné daně. Odkazuje na programové prohlášení, v němž výslovně slíbila nezvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob.

Podle kabinetu vedeného Petrem Nečasem by vyšší sazba nevedla ke snížení schodku veřejných rozpočtů. "Penalizovala by vysoce kvalifikované a ekonomicky úspěšné plátce daně, působila by negativně na rozvoj ekonomických aktivit a mohla by vést ke snaze vyhýbat se daňové povinnosti," uvádí vláda v oficiálním stanovisku.

Zastánci rovné daně také připomínají, že i při jednotné sazbě zaplatí lidé s vyššími příjmy vždy výrazně více peněz na daních i odvodech než ostatní.

K vyššímu zdanění "bohatých" nicméně směřují i některé body daňové reformy, navržené ministrem financí Miroslavem Kalouskem s předpokládanou účinností od roku 2013.

Přestože nyní existuje rovná sazba 15 %, kvůli výpočtu ze superhrubé mzdy (hrubá mzda plus povinné odvody) platí většina zaměstnanců až 23% sazbu. Pouze lidé s výrazně nadprůměrnými příjmy platí podstatně nižší sazbu - díky stropům na placení pojistného. Rovná daň je tak ve skutečnosti degresivní.

Daňová reforma má sice zvýšit rovnou sazbu na 19 %, ale začne se počítat opět jen z hrubé mzdy, nikoliv ze superhrubé. Vzhledem k současnému zvýšení odvodů na zdravotní pojištění zůstane reálná sazba pro většinu zaměstnanců stejná jako nyní.

Stropy na pojistné sice částečně klesnou na úroveň před rokem 2010 (u zdravotního pojištění z nynějšího šestinásobku průměrné mzdy na čtyřnásobek), ale lidé s příjmy nad tento strop už nebudou moci uplatnit základní slevu na poplatníka, která standardně činí 24 840 korun ročně. Dopad těchto změn na daně různých skupin zaměstnanců jsme spočítali v tomto článku.

Pokud navíc lidé s výrazně nadprůměrnými příjmy splácejí i vysokou hypotéku, budou si od roku 2013 moci snížit výslednou daň maximálně o 15 200 korun, zatímco dosud až o 45 000 korun.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Kolik si vyděláte po daňové reformě? Spočítali jsme
Hypotéky budou daňově výhodnější, zdraží jen pro bohaté
Daňové ráje i pekla. Nový žebříček finančních úřadů
 

Právě se děje

Další zprávy