Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá jen týden

Petr Kučera Petr Kučera
25. 5. 2011 12:08
Pozor na změny u spoluvlastnických podílů, složenka nemusí přijít
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už jen týden zbývá na zaplacení daně z nemovitostí za rok 2011. Jde o jedinou daň, která je splatná předem, tedy ještě před skončením zdaňovacího období.

Pokud je daň vyšší než pět tisíc korun, lze ji rozdělit do dvou stejných splátek a tu druhou zaplatit do konce listopadu.

"Také letos rozeslaly finanční úřady poplatníkům složenky na úhradu, kde je uvedena i výše daňové povinnosti," říká Jaroslava Musilová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Daň lze zaplatit převodem z účtu, v hotovosti na pokladně finančního úřadu nebo složenkou. Po zrušení speciální daňové složenky, u níž "poštovné" hradil státu, však zájemce zaplatí běžný poplatek za platbu složenkou typu A - zato stát tím chce ušetřit zhruba 46,5 milionu ročně.

"Kvůli vyššímu zájmu veřejnosti budou až do 31. května mimořádně otevřeny pokladny finančních úřadů," říká Musilová. V provozu jsou i mimo úřední dny, a to každý pracovní den minimálně do 15:30 hodin - kromě pátků, kdy budou otevřeny pouze do 14. hodin.

Při platbě převodem z účtu by měli lidé podle zákona poslat peníze tak, aby na účet státu přišly nejpozději 31. května. V praxi však stačí, když částka dojde na účet státu do čtyř pracovních dnů. Úroky z prodlení se totiž začnou počítat až počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. A stále platí, že do limitu 200 korun se nevybírají.

Termín pro podání daňového přiznání - v zásadě jen pro ty, u nichž nastala nějaká změna oproti předchozímu roku - skončil už 31. ledna (podrobněji v tomto článku).

Pozor na změny u spoluvlastníků

Ani fakt, že složenka z finančního úřadu nepřišla, ale automaticky neznamená absenci daňové povinnosti. Vedle vlastníků by si letos měli dát pozor i spoluvlastníci a raději zavolat nebo zajít na "svůj" úřad.

Právě spoluvlastníci letos mohli podat přiznání i pouze za svůj podíl také u staveb a bytů. Dosud bylo samostatné přiznání pouze ke svému podílu možné jen u pozemků.

"U staveb ještě v loňském roce podával daňové přiznání pouze jeden ze spoluvlastníků a daň platili všichni nerozdílně," vysvětluje šéfredaktor odborného webu Hypoindex.cz Petr Zámečník. Dodává, že tato možnost trvá i nadále, lidé tedy budou mít na výběr.

Zámečník však upozorňuje na málo známý důsledek této novinky: "Jestliže kterýkoli ze spolumajitelů podal do 31. ledna 2011 daňové přiznání za svůj podíl, vzniká tím povinnost podat přiznání i ostatním spolumajitelům," zdůrazňuje.

 

Právě se děje

Další zprávy