Daňový bonus na děti prý skončí, Kalousek to popírá

ČTK ČTK
27. 1. 2011 15:12
Komplexní návrh daňových změn představí ministr v únoru
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo financí už v novém zákoně o dani z příjmu nepočítá s daňovým bonusem, který dostává zhruba 338 tisíc rodičů s nízkými příjmy.

Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes, podle níž je důvodem rušení bonusu jeho zneužívání, a to prý zejména cizinci.

Mluvčí ministerstva však poté označil informaci deníku za zcela nepravdivou.

Přijde náhrada?

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) podle Mladé fronty Dnes slibuje, že podporu nízkopříjmovým rodinám s dětmi v rámci zákona o dani z příjmu nesníží. Jak to udělá, nechce prozradit, uvádí deník.

"Podpora rodin s dětmi se v navrhovaném zákoně o dani z příjmu nesníží," cituje ministra. Podle něj je to vázáno na jinou konstrukci daně z příjmu. "Jak to bude, to si musíte počkat na nový zákon," dodal Kalousek.

"Ačkoli ministr Kalousek zcela jasně sdělil autorce článku, že daňové bonusy budou v novém zákoně ponechány, přesto se v článku objevilo naprosto opačné a nepravdivé tvrzení," tvrdí však mluvčí ministerstva Ondřej Jakob

Komplexní návrh daňových změn představí v únoru, účinný bude zřejmě od roku 2012.

Jediná sleva, která jde i do minusu

Pro uvedenou skupinu rodičů s nižšími příjmy zatím platilo, že neplatili daň z příjmu, ale naopak jim platil stát - takzvaný bonus. Na něj dnes mají nárok lidé, u kterých je daň z příjmu tak nízká, že pokud se od ní odečtou slevy na děti, vyjde záporné číslo.

Například zaměstnanec s příjmem 15 000 korun hrubého měsíčně by měl za rok odvést daň z příjmu ve výši 11 000 korun. Ale pokud od této daně odečte slevy na své dvě děti, vyjde mu minus 11 000 ročně. A ty pak od státu dostane.

Údajný problém s cizinci, kteří prý hlavně bonusy zneužívali, spočívá podle deníku v tom, že se u nich v některých případech nedá zjistit, zda děti, na které slevy na dítě uplatňují, jsou skutečně jejich.

 

Právě se děje

Další zprávy