Nová daňová kalkulačka: Spočítejte si, kolik dáte státu

Petr Kučera Petr Kučera
5. 2. 2011 21:30
Uvnitř: Online přiznání a přehled letošních změn
Foto: Ludvík Hradilek

Kolik zaplatíte na dani z příjmů fyzických osob za rok 2010? Rychlou představu vám umožní nová kalkulačka, kterou pro Aktuálně.cz poskytla společnost ETS - European Tax Services.

Zdarma je nejen orientační výpočet, ale také stažení formuláře s daňovým přiznáním. Ten si pak můžete vytisknout a poslat finančnímu úřadu klasickou cestou.

Další možností je podat přiznání přímo online bez toho, abyste potřebovali vlastní elektronický podpis.

Online kalkulačka usnadní práci hlavně těm, kdo nechtějí procházet všechny řádky daňového přiznání. Vyplní je totiž sama jen na základě několika srozumitelných otázek.

Vyšší "sleva na dítě"

Samotný výpočet daně zůstal oproti předchozímu roku téměř beze změn. Jedinou výraznější změnou, která se dotkne většího počtu lidí, je vyšší "sleva na dítě". Vzrostla o 967 korun na 11 604 korun ročně (pro zdravotně postižené zůstává dvojnásobná).

Jinak se nic nemění ani na odečitatelných položkách, ani na daňových slevách. Schválená "povodňová daň", tedy nižší základní sleva na poplatníka, platí až pro daně odváděné za rok 2011 (v přiznání podávaném na začátku roku 2012).

Za rok 2010 si lze i nadále odečítat od základu daně například zaplacené úroky u hypotéky, využít takzvanou slevu na manželku nebo i počítat s daňovým osvobozením zisků z fotovoltaických elektráren.

Podrobný přehled, jaké změny už byly schváleny (ale teprve počínaje přiznáním za rok 2011) a které vláda teprve zvažuje (nejdříve od přiznání za rok 2012), najdete na tomto místě.

Nižší výdajový paušál

Části osob samostatně výdělečně činných se v přiznání za rok 2010 dotkne ještě jedna výraznější změna.

Takzvaný výdajový paušál pro svobodná povolání či příjmy z autorských honorářů klesl pro loňský rok z 60 na 40 procent, vrátil se tedy zpátky na úroveň roku 2008.

Ostatní paušály se oproti roku 2009 nemění - tedy 80 % u řemeslných živností a zemědělské výroby, 60 % u ostatních živností a 30 % u pronájmu.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Změny pro podnikatele: Vyšší odvody a tvrdší kontroly
Co všechno se mění od roku 2011: Podrobný přehled
Daňové změny roku 2011: Povodňová daň i nová pokuta

Nová pokuta při zpoždění

Termín pro podání daňového přiznání se díky změně zákona o jeden den prodloužil - z 31. března na 1. duben. Nadále platí, že přiznání stačí v tento den prokazatelně odeslat, nebo do stejného termínu oznámit finančnímu úřadu, že využijete služeb daňového poradce - pak se lhůta prodlužuje do 1. července (dosud 30. června).

Podobně se o den prodloužila lhůta pro splatnost daně - nově tedy na 1. dubna. Díky změně zákona navíc stačí, když peníze dojdo na účet státu do čtyř pracovních dnů po tomto termínu.

Úroky z prodlení (14,75 % ročně) se totiž začnou počítat až počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. A stále platí, že do limitu 200 korun se nevybírají.

Na druhou stranu kdo podá pozdě samotné daňové přiznání, dostane při zpoždění delším než pět pracovních dnů pokutu minimálně 500 korun. A to i v případě, že mu vychází nulová daň, pokud měl povinnost podat přiznání a neučinil tak. Dosud záleželo na úředníkovi, zda mu podobnou sankci udělí.

Pokuta činí 0,05 % z výše daně za každý následující den prodlení, nejvýše však 5 % daně. Vždy ale minimálně zmíněných 500 korun, maximálně 300 tisíc.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Jak si snížit daně? Podívejte, co všechno můžete využít
Nový daňový řád: Tvrdší pokuta, ale jinak dobré zprávy
Stát nechá víc peněz na děti, neplaťte víc než musíte

 

Právě se děje

Další zprávy