Daňová složenka končí. Plaťte jinak, nebo s poplatkem

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
19. 11. 2010 15:30
Ministerstvo financí ušetří 46,5 milionu korun
Speciální daňová složenka končí, ministerstvo financí chce ušetřit.
Speciální daňová složenka končí, ministerstvo financí chce ušetřit. | Foto: Česká pošta

Praha - Od příštího roku již nebude možné zaplatit daně bez poplatku pomocí speciální daňové složenky. Kvůli snaze ušetřit už totiž ministerstvo financí nechce hradit související náklady České poště.

Projekt, který od března 2006 prosadil tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak končí po necelých pěti letech. Cílem bylo usnadnit některým lidem placení daní, aniž by museli platit poplatek za úhradu daní v hotovosti, a snížit nápor lidí na pokladnách finančních úřadů.

"Bohužel úspory je nutné hledat všude. Tím, že nebudeme hradit České poště náklady za placení daní prostřednictvím této speciální složenky, ušetříme 46,5 milionu korun ročně," říká mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Podle Jakoba nyní ministerstvo jedná s poštou, jaký druh poukázky bude možné použít k úhradě daní. Lidé už za to ale budou muset platit poplatek jako za běžnou složenku, tedy nejméně 22 korun.

Další možností placení daní je převodem z účtu, tedy prostřednictvím elektronického bankovnictví nebo příkazem na pobočce. Samozřejmě zůstává i možnost uhradit daň přímo na pokladně finančního úřadu.

Daňovou složenku lidé jednoznačně nejčastěji využívali k placení daně z nemovitostí. S velkým odstupem pak následovaly daň z přidané hodnoty, daň z převodu nemovitostí, silniční daň a další.

Za loňský rok lidé zaplatili daňovou složenkou téměř 4,3 miliardy korun, v rekordním roce 2008 to bylo přes 5,6 miliardy. Do konce letošního září pak lidé složenkou zaplatili 3,7 miliardy korun, šlo o téměř 2,5 milionu plateb.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Povodňová daň ve vládě prošla, nižší sleva na dítě ne
Plaťte daně dřív, než je spočítáte. Ta absurdita skončí
Kdo lépe bydlí, zaplatí víc. Stát už dělá cenové mapy
 

Právě se děje

Další zprávy