K "povodňové" stokoruně si rodiče připlatí ještě dvacku

Petr Kučera Petr Kučera
7. 9. 2010 9:00
Nižší daňová sleva na děti jde proti programovému prohlášení vlády, namítají kritici
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V příštím roce zřejmě zaplatíme na daních o stokorunu měsíčně navíc oproti nynějšku. A kdo uplatňuje i daňovou slevu na dítě, nechá státu každý měsíc ještě dvacetikorunu. Vyplývá to z návrhu novely zákona o daních z příjmů, který poslalo do vlády ministerstvo financí.

Na chystané snížení slevy na poplatníka i slevy na dítě upozornil už v srpnu jako první online deník Aktuálně.cz. Ani po připomínkovém řízení, kde škrty v daňové podpoře rodin kritizovalo mimo jiné i "sesterské" ministerstvo práce a sociálních věcí, se na návrhu nic zásadního nezměnilo.

Povodňová daň jen na rok

Pokud návrh podle očekávání schválí vláda a sněmovna, klesne sleva na poplatníka o stovku měsíčně, tedy o 1200 korun ročně. Celkově by tak klesla z dosavadních 24 840 na 23 640 korun ročně. Slevu využívá každý, kdo má zdanitelné příjmy.

Jako důvod pro snížení slevy ministerstvo původně uvádělo jen "snížení fiskálního napětí v naplňování rozpočtu" - zjednodušeně řečeno tedy vylepšení státního rozpočtu. Pár hodin poté, co o návrhu informoval online deník Aktuálně.cz, upřesnil ministr financí Miroslav Kalousek, že takto vybrané peníze by měly putovat do zvláštní položky v rozpočtu, určené na protipovodňová opatření a odstraňování škod po záplavách.

Nižší sleva bude zřejmě platit jen v roce 2011. Neznamená to ale, že se pak vrátí na letošní vyšší úroveň. Od roku 2012 by totiž měl platit zcela nový zákon o daních z příjmů, který má mimo jiné zrušit řadu dosavadních výjimek a celý systém zásadně zjednodušit. O konkrétních hodnotách různých "slev" je zatím podle Kalouska předčasné hovořit.

Návrh neobsahuje odstupňování "povodňové daně" podle výše příjmů, tedy že by chudší lidé platili například jen padesátikorunu a bohatší naopak 150 korun měsíčně. Není však vyloučeno, že tuto úpravu ještě prosadí ODS či Věci veřejné.

Rodiče přijdou o 240 Kč ročně, ne měsíčně

Klesnout má i daňové zvýhodnění na každé vyživované dítě, a to o 240 korun ročně (20 korun měsíčně). Roční sleva by se tak snížila z dosavadních 11 604 korun na 11 364 korun (slevu si může odečíst vždy jen jeden z rodičů ve společné domácnosti).

Podle ministerstva jde o kompenzaci za nedávné zrušení poplatků u lékaře (za děti). Topolánkova vláda od roku 2008 totiž slevu na dítě výrazně zvýšila, mimo jiné právě kvůli zavedení regulačních poplatků. "Snížení o 240 korun ročně odpovídá zhruba osmi návštěvám u lékaře," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Původní návrh počítal s mnohem výraznějším snížením, a to o 240 korun měsíčně. Podle Kalouska šlo ale o omyl a ministerstvo jej vzápětí po zprávě Aktuálně.cz opravilo.

K očekávaným kritikům - například z řad odborů či ČSSD - se v připomínkovém řízení přidalo například i ministerstvo práce a sociálních věcí, vedené Kalouskovým kolegou z TOP 09 Jaromírem Drábkem.

"Snížení daňového zvýhodnění na vyživované dítě je v rozporu s programovým prohlášením vlády," upozorňuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda sice plánuje zrušit většinu stávajících daňových výjimek, ale "s výjimkou podpory vědy a výzkumu, rodin s dětmi, odpovědnosti vůči slabým a potřebným, vlastního bydlení a odpovědnosti vůči vlastnímu vzdělání a stáří."

Také takzvaná Bezděkova komise k reformě důchodového systému, jejíž závěry se koalice zavázala "v co nejvyšší možné míře respektovat", doporučuje naopak "zvýšit celkovou podporu státu rodinám s dětmi v oblasti daní a dostupnosti s rodinou spojených služeb".

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Plaťte daně dřív, než je spočítáte. Ta absurdita skončí
Konec výhod u hypoték? Zaplatíte o tisícovky vyšší daň
Hledáte příbuzné nebo známé? Úřad vám už musí pomoci

Ministerstvo financí odhaduje, že nižší sleva na poplatníka přinese do rozpočtu zhruba 4,6 miliardy korun v roce 2011. Nižší sleva na dítě pak má státu ušetřit dalších zhruba půl miliardy korun.

V roce 2012 (díky lidem, kteří sami podávají daňové přiznání za rok 2011) pak má úspora u slevy na poplatníka stoupnout na 5,1 miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy