Nová pravidla výběru daní začnou platit v roce 2011

Petr Kučera Petr Kučera, Eva Benešová, pek, ben
17. 6. 2009 18:40
Poslanci odložili účinnost nového daňového řádu
Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny.
Ministr financí Miroslav Kalousek na jednání sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Dlouho očekávaný nový daňový řád, který má nahradit dosavadní zákon o správě daní a poplatků, začne být účinný až od roku 2011. Odložení účinnosti o jeden rok dnes schválili poslanci.

Více práv pro poplatníky

Daňový řád upravuje procesní pravidla pro výběr daní, práva poplatníků i finančních úřadů, daňové spory a podobně. Netýká se samotné výše daní. Dosavadní pravidla z roku 1992 byla téměř šedesátkrát novelizována a jsou nepřehledná také kvůli soudním rozhodnutím, která fakticky rušila, upřesňovala či doplňovala sporná ustanovení zákona.

„Připravili jsme moderní, přehledný a srozumitelný předpis," říká k novému daňovému řádu náměstek ministra financí Peter Chrenko. Návrh je výsledkem mnohaletých diskuzí, výhrady k jeho předchozím podobám měli především zástupci podnikatelů. Chrenko od novinky očekává také snížení administrativní zátěže poplatníků i úřadů, stejně jako celkové zrychlení daňového procesu.

"Cílem je snížit administrativní zátěž, aby správa daně byla co nejmodernější a nejefektivnější. Předloha obsahuje mnohem větší podporu elektronizace daňové správy, jasná pravidla pro doručování, jasná pravidla pro vedení daňového spisu a nahlížení do něj. Je jasně stanoveno, že ke všemu, co má být použito jako důkaz, bude zajištěn poplatníkovi přímý přístup," komentoval návrh exministr financí Miroslav Kalousek.

Odvolání získá odkladný účinek

Jednou z nejvýraznějších novinek, posilujících práva poplatníků, je odkladný účinek odvolání. Dosud například platí, že když finanční úřad vyměří podnikateli vyšší daň, musí ji firma zaplatit a teprve poté proti tomu protestovat. Při „rychlosti" sporů to může vést až ke krachu podnikatele. Nově má v zásadě platit, že spornou část daně lze zaplatit až po skončení odvolacího řízení.

Foto: Aktuálně.cz

Zákon také omezuje některé pravomoci státu, včetně údajně „feudální" možnosti ministra prominout v individuálním případě daň nad rámec zákonných úlev.

Nový daňový řád podporuje elektronickou komunikaci a zpřísňuje pravidla pro doručování. Adresáti se tak nebudou moci vyhýbat zásilkám z finančního úřadu.

Práva občanů i firem má posílit také výslovně stanovená povinnost, aby úřady svá rozhodnutí odůvodňovaly. Jasnější pravidla mají platit také pro daňové kontroly, zejména pro jejich opakování.

Podnikatelé: Posun k lepšímu

Zástupci podnikatelů i většina odborníků návrh vítá jako změnu k lepšímu.

"Nový daňový řád je srozumitelnější, přehlednější a přesnější než dosavadní zákon," říká Tomáš Barták ze Svazu průmyslu a dopravy. Spokojenost převažuje také u Hospodářské komory. Obě sdružení oceňují zejména posun směrem ke zrovnoprávnění vztahu mezi poplatníkem a úřadem.

Podle podnikatelů však v návrhu chybí jimi dlouho požadovaná všeobecná editační povinnost, tedy povinnost úředníků podávat závazný výklad určité nejasnosti v zákoně či postupu v konkrétní situaci. Oproti současnému stavu má sice dojít k rozšíření editační povinnosti, nicméně stále jen na několik výslovně stanovených případů.

Hospodářská komora má výhrady také k právu kontrolorů vstupovat do obydlí, přestože oproti dosavadní úpravě bude omezeno. Nelíbí se jí ani, že oslabí povinnost mlčenlivosti pro úředníky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Byrokratickou knihu jízd nahradí paušální odpočet
 Plán na krizi: Poslanci schválili rychlejší odpisy
Virtuální kanceláře: Stát přitvrdil proti přesunu sídel

Spíše osamocený je názor specialistů na oblast daňových procesů ze společnosti Lichnovský, Ondrýsek & partneři. Podle nich by bylo vhodnější pouze novelizovat současný zákon. „Přijetím zcela nového předpisu se totiž zruší provázanost s důležitými soudními rozhodnutími," říká Roman Ondrýsek. Přitom zejména Nejvyšší správní soud podle něj mnohokrát omezil svévoli finančních úředníků. Ondrýskovi vadí i zbytečné odlišnosti daňových řízení namísto použití správního řádu. Navíc upozorňoval, že pokud by změna začala platit už od roku 2010, měli by úředníci velice málo času na seznámení se zcela novým zákonem.

Rušení výjimek? Možná později

Ministerstvo financí připravuje také zcela nový zákon o dani z příjmu. Má mimo jiné zrušit řadu výjimek a celkově zpřehlednit daňové povinnosti. Hotový návrh však ještě do sněmovny nepředložilo, mimo jiné i kvůli sporům s odboráři ohledně zvažovaného zrušení zvýhodnění stravenek. V původně plánovaném termínu - leden 2010 - tedy platit nezačne, rozhodne o něm až nová vláda.


 

Právě se děje

Další zprávy