Předdůchod je zatím jen pro vyvolené, je v něm 274 lidí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 2. 2014 6:30
K využití novinky je třeba mít v penzijním fondu statisícové úspory.
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jen 274 lidí využilo vloni možnost odejít dřív do důchodu a přitom si nijak nesnížit státní penzi. Stát tuto možnost dává v podobě takzvaného předdůchodu nově právě od loňského roku. Statistiku vedou penzijní společnosti, přes které jsou předdůchody vypláceny.

K využití opatření, na kterém se vzácně shodla ještě Nečasova vláda s odbory, je třeba mít v penzijním fondu statisícové úspory. Kdo by chtěl nové penze z třetího pilíře důchodového systému využít naplno, tedy po dobu pěti let před řádným starobním důchodem, musel mít loni naspořeno zhruba 450 tisíc korun, letos celková částka vzrostla zhruba na 490 tisíc.

Pro předdůchod v celé jeho šíři - tedy aby neklesal samotný starobní důchod a aby stát za „předdůchodce" platil zdravotní pojištění - je podle zákona potřeba mít na penzijním účtu takovou částku, která umožní vyplácet měsíční dávku alespoň ve výši 30 % průměrné mzdy. Při zahájení čerpání předdůchodu v roce 2013 se tak jednalo o měsíční částku 7322 korun.

Letos tato částka vzrostla na 8150 korun. „Při minimální době pobírání předdůchodu, která činí dva roky, by tedy účastník musel mít naspořeno alespoň 195 600 korun, což je problém u většiny lidí, kteří by na základě věku a doby spoření o předdůchod žádat mohli,“ říká Daniela Velová, mluvčí ING Penzijní společnosti.

Poroste letos zájem o předdůchody, které na rozdíl od předčasného důchodu nesnižují budoucí řádný starobní důchod? Penzijní společnosti předpovídají jen pozvolný nárůst. „Počet žádostí o vyplácení předdůchodu byl v loňském roce na velmi nízké úrovni a ani pro letošní rok neočekáváme výrazné změny,“ odpovídá Velová. Podle ní kromě složitých podmínek čerpání hraje roli také malý zájem o nové penzijní fondy ve třetím pilíři.

„Předdůchody jsou pořád na začátku, fungují teprve první rok. Klienti se s nimi stále seznamují,“ začíná smířlivě Petr Brousil, mluvčí Penzijní společnosti České pojišťovny. "Řada z těch, kteří by o ně měli zájem, však zjišťuje, že nesplňují buď zákonem daný věkový limit, nebo nemají dostatečně naspořeno. Proto očekáváme i v letošním roce, že o předdůchod úspěšně zažádá dalších několik set lidí,“ dochází ke stejnému závěru jako Velová.

„Předdůchodci“ podle penzijních společností (PS):
Autor fotografie: Reuters

„Předdůchodci“ podle penzijních společností (PS):

- PS České pojišťovny: 64
- PS Komerční banky: 56
- PS AXA: 45
- PS ING: 36
- PS Allianz: 27
- PS ČSOB: 27
- PS České spořitelny: 19

Pozn.: Údaje jsou ke konci roku 2013

Pomohlo by zjednodušení

Předdůchody by podle plánů, se kterými byly konstruovány, měly v budoucnu pomáhat hlavně lidem ve fyzicky náročných profesích. S tím, jak postupně poroste důchodový věk, jim má tento nový instrument umožnit odejít z práce ještě před dosažením důchodového věku.

Předpokládá to ale, že se do spoření na penzi zapojí i jejich zaměstnavatelé. Bez jejich příspěvku totiž nejenže obtížně naspoří na předdůchod, ale velice obtížně zároveň zachovají i původní funkci penzijního připojištění. To by přitom primárně mělo sloužit jako stále podstatnější přilepšení ke státnímu důchodu, který má vzhledem k demografickému vývoji klesat.

Okamžitě by pak zájmu o předdůchody mohli pomoci zákonodárci, kdyby uvolnili podmínky pro čerpání předdůchodů. Zájemci o předdůchod již dnes mohou jednorázově své úspory v penzijním fondu navýšit tak, aby dosáhli na všechny výhody, musí ale splnit podmínku, kdy smlouva musí „být stará" alespoň pět let.

Další brzdou pro větší zájem o předdůchody je administrativní náročnost. Kdo totiž do předdůchodu chce, musí nejprve přestoupit ze starého fondu - takzvaného transformovaného - do nového účastnického. Celý proces tak trvá tři až čtyři měsíce.

 

Právě se děje

Další zprávy