Chtěli vydělat na vracení poplatků. Přišli o miliony

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 2. 2014 7:42
Společnost BSP Lawyer Partners musí platit za klienty bank náklady za advokáty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Neúspěšně se vyvíjející spor o bankovní poplatky stál společnost BSP Lawyer Partners už miliony korun. Z toho jen na takzvaných soudních náhradách musela firma zaplatit 769 tisíc korun, zjistil online deník Aktuálně.cz.

Hromadná iniciativa PoplatkyZpet.cz zahájila činnost přesně před rokem. Klientům bank nabízela, že za ně požádá banku o vrácení sporného poplatku za správu či vedení úvěrového účtu, a pokud banka odmítne, povede s jejich souhlasem soudní spor.

Garantovala jim přitom, že jediné, co klienti v případě neúspěchu u soudu sami zaplatí, bude soudní poplatek.

Pražské obvodní soudy však v drtivé většině dávají za pravdu bankám a uznávají, že poplatek účtují v souladu se zákonem. Zároveň ve sporech, kde banka byla zastoupena externím advokátem, přiznávají soudci bankám náhrady nákladů.

Podle České bankovní asociace zatím banky vyhrály 152 sporů, klienti uspěli jen ve dvou. Iniciativa PoplatkyZpět hovoří o 142 sporech a eviduje čtyři rozhodnutí ve prospěch klientů bank.

BSP Lawyer Partners již musela uhradit náhrady za 118 klientů, v součtu jde o zmíněných 769 tisíc korun. Celkové náklady - tedy včetně organizačního zajištění celé akce - nechce mluvčí společnosti Rostislav Sochorec upřesnit, hovoří obecně o sumě v řádech milionů korun.

Dodržování garance nyní ocení klienti bank se sídlem na Praze 5, tedy ČSOB a Hypoteční banky. Právě Obvodní soud pro Prahu 5 totiž jako jediný i nadále rozhoduje další spory, které iniciativa PoplatkyZpet.cz chtěla "stopnout" do doby, než se Ústavní soud vyjádří k její ústavní stížnosti. I proto iniciativa podala na tento soud trestní oznámení.

Paradoxní na celé situaci je, že právě náhrady nákladů měly iniciativě, tedy společnosti BSP Lawyer Partners, zajistit ziskovost celé akce. To by ale soudy musely rozhodovat opačně, tedy ve prospěch klientů.

 

Právě se děje

Další zprávy