Air Bank opět omezuje garanci u spořicího účtu

Petr Kučera Petr Kučera
Aktualizováno 31. 1. 2014 12:00
Mezi třemi nejvyššími na trhu zůstane úrok jen do hranice čtvrt milionu korun.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Air Bank znovu mírní slib, který dává klientům u svého spořicího účtu. Od srpna omezí takzvanou TOP3 garanci, podle níž má úrok u Air Bank zůstávat mezi třemi nejvyššími bankovními nabídkami na trhu.

Hranice této garance se pro nové klienty, kteří do banky přijdou od 1. února, sníží na 250 tisíc korun. Pro dosavadní klienty zůstane na současné úrovni jednoho milionu korun - na tuto hranici klesla od loňského srpna, původně byla neomezená.

Při vstupu Air Bank na trh v listopadu 2011 startoval její spořicí úrok s úrokem 2,5 procenta. Postupně jej banka snižovala, nyní činí 1,3 procenta. Kvůli rekordně nízkým úrokovým sazbám na trhu však snižovaly úroky i ostatní banky.

Nad limit jednoho milionu korun nyní Air Bank úročí vklady jen 0,7 procenta. Stejný úrok (pokud se mezitím nezmění) plánuje od srpna uplatňovat u nových klientů pro vklady nad 250 tisíc korun. Do konce července mohou i noví klienti využívat nesníženou sazbu až do hranice jednoho milionu.

Air Bank má nyní přes 220 tisíc klientů, z toho přes 160 tisíc využívá spořicí účet. Na účtech si lidé uložili přes 40 miliard korun. „U spořicího účtu teď nečekáme významný pokles, protože 80 procent nově příchozích klientů si u nás už dnes ukládá méně než 250 tisíc korun," říká Jakub Petřina, ředitel marketingu Air Bank.

Chceme zpomalit

„Zájem klientů nás samozřejmě těší. Na druhou stranu, kdyby si lidé u nás ukládali své úspory takovým tempem i nadále, docela obtížně bychom hledali příležitosti, jak je na trhu dobře zhodnotit a vydělat na vysoké úroky, které na spoření poskytujeme. Proto chceme příliv dalších peněz trochu zpomalit,“ vysvětluje Petřina.

„Od začátku jsme bankou pro lidi, kteří využívají běžné bankovní služby. Proto jsme nastavili hranici TOP3 garance i pro nové klienty tak, aby se do ní pohodlně vešlo 80 procent z nich – a to se všemi svými úsporami,“ dodává Petřina.

 

Právě se děje

Další zprávy